De broers Rahimi van Cynax. Links Hawre, rechts Hawar.
De broers Rahimi van Cynax. Links Hawre, rechts Hawar. Foto: André Verheul

Elk bedrijf kan efficiënter

Cynax levert ICT-maatoplossingen voor procesverbetering en timmert daarmee behoorlijk aan de weg. Vanuit Zaandam, Breda en Weesp, waar sinds ongeveer een jaar het saleskantoor is gevestigd. 
Hawre Rahimi, zijn broer Hawar en diens vrouw Renée sturen de onderneming aan. Ze weten precies wat ze willen. "We kunnen in principe elk Weesper bedrijf efficiënter laten werken."

Cynax streeft naar een zo groot mogelijke stabiliteit en efficiency bij haar klanten. Procesverbetering tot het ultieme. Daarbij gaat het bedrijf uit van Six Sigma, een van oorsprong Amerikaanse managementstrategie die de kwaliteit van de resultaten van bedrijfskundige processen verbetert door de oorzaken van fouten te ontdekken en te verwijderen, om zo de schommelingen in de processen te reduceren. "Statistische gegevens zijn daarbij belangrijk", legt Hawar Rahimi uit. "De feitelijke weergave van de realiteit stelt ons beter in staat om het proces te bekijken en eventuele fouten op te sporen dan subjectieve waarden, zoals meningen en gevoelens." Over statistiek gesproken: Six Sigma streeft ernaar om het aantal fouten in een proces terug te dringen tot minder dan vier per miljoen.

Cynax levert drie producten: een Green Belt-training voor de DMAIC procesverbeteringsmethode van Six Sigma en twee tools: CynTask en Demand Pulse. "CynTask draait om kennismanagement. Kennis is de Rembrandt die iedereen op zolder heeft zonder het te weten. Met CynTask structureer je dat", legt Hawar uit. Demand Pulse richt zich vooral op voorraadbeheer. Het is een ICT-tool die met nauwkeurige berekeningen de voorraadniveaus en herbevoorradingsvolumes van specifieke producten nauwkeuriger afstemt op de toekomstige vraag. Hawar: "Zo kun je je klanten beter bedienen en de kosten verlagen."

In korte tijd heeft Cynax circa 15 klanten in Weesp kunnen overtuigen. Daar zit een aantal voorraadbedrijven bij. "Maar we hebben ook goede resultaten geboekt bij een administratiekantoor, om een voorbeeld te geven. In principe heeft elk bedrijf iets aan Six Sigma", zegt Hawre, die inmiddels een bekend gezicht is op de IVW BussinesClubs. "Ik woon sinds kort in Weesp en ik wil hier nooit meer weg. Mooie plaats, veelzijdig bedrijfsleven, daar sta ik graag middenin."

De gebroeders Rahimi vertellen trots dat hun bedrijf enorm in de lift zit. Ze lijken de wind mee te hebben, want menig bedrijf is in deze tijd op zoek naar efficiency en kostenbeperking. Maar daarmee doen we Cynax tekort, vinden ze. "Onze methode is voor alle tijden. Ook bedrijven die nu goed gaan, kunnen we sterker maken. Voor later."