Afbeelding
Foto: André Verheul

Streep door megastores
op Noord?

Een grote Action of andere megastore op bedrijventerrein Noord in Weesp past niet in het provinciale beleid om bestaande winkelgebieden te versterken. Dat stelt de Regionale Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland Zuid in een bindend advies aan het provinciebestuur over vestiging van grootschalige detailhandel op het bedrijventerrein Noord.

Deze commissie, kortweg RAC, reageert op de Retailvisie van het Gewest Gooi en Vechtstreek, de samenwerking van negen gemeenten waaronder Weesp. De Gewestelijke Retailvisie staat positief tegenover het beleid van Weesp om aan de Hogeweyselaan grootschalige detailhandel toe te staan. Weesp vindt dat een belangrijke impuls voor de herstructurering van het bedrijventerrein. Maar de RAC vindt nu dat de formulering voor dat beleid niet helder is en de gebruikte argumenten niet steekhoudend zijn. De RAC stelt dat megastores op het bedrijventerrein eerder een politieke wens zijn dan een keuze die gemaakt is op basis van onderzoek en kennis van detailhandel. De nabijheid van Maxis Muiden speelt een rol in de afwijzende houding. In de binnenstad kan Weesp wel een Action krijgen, vindt de RAC. Maar de vraag blijft waar.

Voor wethouder Zierleyn is hiermee de kous niet af. Hij wil nagaan over het RAC-onderzoek op de juiste gegevens is gebaseerd. Ook is onduidelijk de provincie op dit punt het Weesper beleid mag overrulen. Action deed eind 2011 een verzoek om een grote vestiging aan de Hogeweyselaan te openen. B&W willen meewerken, maar de gemeenteraad twijfelt. Sindsdien buigen allerlei commissies zich over de zaak, waarbij de uitkomsten verschillend zijn. Het RAC-advies is een opsteker voor de Weesper Detaillisten Organisatie (WDO), die megastores op het bedrijventerrein een gevaar voor de binnenstad vindt.