Flexibiliteit
heeft zijn prijskaartje

Om extra inkomsten voor het Rijk te creëren heeft het huidige kabinet de regels voor de renteaftrek eigen woning met ingang van 1 januari 2013 gewijzigd. Kort gezegd komen de nieuwe regels erop neer dat nieuwe eigenwoningleningen die na 1 januari 2013 worden afgesloten alleen fiscaal gefaciliteerd worden als de eigenwoninglening in dertig jaar volledig wordt afgelost. Bovendien moet deze aflossing ten minste annuïtair plaatsvinden. Om de gevolgen van de nieuwe regeling te verzachten heeft het kabinet inmiddels verschillende tegemoetkomende regelingen ingevoerd.

Een van de versoepelingen biedt de huiseigenaar de mogelijkheid om de verplichte aflossing te financieren door een tweede aanvullende lening aan te gaan. Deze tweede lening mag maximaal 50% van de waarde van de eigen woning bedragen. Verder hebben de huiseigenaar en de bank alle vrijheid om afspraken te maken over de aflossing van deze tweede lening; de aflossing van deze extra lening hoeft dus niet plaats te vinden binnen een periode van 30 jaar. De rente die de huiseigenaar op de tweede lening betaalt is fiscaal niet aftrekbaar.

Het klinkt goed: de huiseigenaar kan er voor kiezen om de verplichte aflossing van zijn eigenwoningschuld niet uit eigen zak te betalen, maar via een tweede lening te voldoen. Wellicht een goede oplossing op korte termijn, maar hoe is dat op de langere termijn? Door het afsluiten van een tweede lening wordt de huiseigenaar niet verlost van zijn aflossingsverplichting, de aflossingsverplichting wordt slechts uitgesteld. Er komt een moment dat deze tweede lening afgelost moet worden. Daarnaast is het de verwachting dat de rente op de tweede lening hoger is dan de rente op de reguliere eigenwoninglening en zowel banken als notarissen extra kosten in rekening zullen brengen voor deze lening. Extra rentelasten en kosten die u fiscaal niet kunt aftrekken. Bovendien kan geen Nationale Hypotheek Garantie worden verkregen op de tweede lening, waardoor de lening risicovoller is.

Het idee van het kabinet om de huiseigenaar een verlichting te bieden voor de per 1 januari 2013 ingevoegde regels wordt door velen ondersteund. De prijs die de huiseigenaar moet betalen voor de thans geboden financiële ruimte en de extra flexibiliteit is hoog. Naar verwachting voor velen zelfs te hoog. Het is daarom te hopen dat er een goedkoper alternatief wordt ontwikkeld waardoor in de toekomst een eigen woning voor iedereen bereikbaar is.