Aanjager Jeroen van de Kraats.
Aanjager Jeroen van de Kraats. Foto: André Verheul

Aanjager benoemd om
herontwikkeling Noord 
op gang te brengen

Jeroen van de Kraats is aangesteld als aanjager om de herontwikkeling van bedrijventerrein Noord op gang te brengen. Tijdens een werksessie op 25 maart stelde hij zich voor aan ondernemers, vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden. "We gaan nu over tot echte actie", zei hij.

Van de Kraats is gebiedsontwikkelaar namens Square One, een opvolger van ontwikkelaar TCN. Hij is als aanjager aangesteld door de Ontwikkelmaatschappij i.o. en wordt gefinancierd met behulp van een provinciale subsidie voor herontwikkeling. Eén van de taken van Van de Kraats is het aangaan van gesprekken met ondernemers en vastgoedeigenaren, om te beginnen in de zone Bloemendalerweg. De focus ligt op vastgoed. Van de Kraats: "De leegstand is op dit deel van het bedrijventerrein het grootst, dus het probleem is hier het meest urgent. Ik wil van de eigenaren weten: waarom staan die panden dan leeg? Om vervolgens naar een oplossing te zoeken. Dat kan door te wijzen op nieuwe kansen, zoals de mogelijkheid voor perifere en grootschalige detailhandel. Maar ook door op zoek te gaan naar samenwerking van partijen met hetzelfde doel. Zo kun je denken aan bundeling en verschuiving van onroerend goed. De Ontwikkelmaatschappij is daarbij steeds de verbindende factor."

Beeldkwaliteitsplan
Een ander belangrijk thema van de werksessie was de uitstraling van het bedrijventerrein. Richard Columbijn, landschapsarchitect en stedenbouwkundige bij RRog deed een aanzet om "iets met elkaar af te spreken" dat leidt tot een beeldkwaliteitsplan. Het gaat dan om tal van zaken: van containers voor de deur en opslag rond het pand tot en met (openbaar) groen en de kleur van een hek. Zowel gemeente als ondernemers moeten daarbij hun verantwoordelijkheid nemen. Columbijn noemde groen een onderschat element. Hij zou het liefst meer bomen op het bedrijventerrein zien, omdat dat een statuurverhogend effect heeft. De circa 25 aanwezigen reageerden daar nogal lauw op. En over het beeldkwaliteitsplan zou je kunnen concluderen dat de ondernemers graag een einde aan de verrommeling willen, maar nog erg moeten wennen aan het idee om daar samen regels voor op te stellen. Toch is het belangrijk dat zo'n beeldkwaliteitsplan er komt, vindt gebiedsontwikkelaar Esther Stomphorst van de gemeente Weesp. "De handhaving door de gemeente werkt beter als ondernemers en gemeente het samen eens zijn over wat er in dit verband wel en niet mag op het bedrijventerrein."