Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Complexe informatie eenvoudig presenteren

Twee mensen op een zolder in het Weespse Leeuwenveld bundelen alle kennis die er nodig is voor het bouwen van complexe websites. Tel daarbij zestien jaar ervaring op in informatietechnologie en vormgeving en dan weet je dat je bij Paul Jongsma en Nique Sanders van Webtic Internet Consultancy aan een deskundig adres bent.

Momenteel zijn de bedrijfspartners, die tevens een echtpaar vormen, druk met de ontwikkeling van de complexe overkoepelende website Historiana waarop straks 64.000 geschiedenisdocenten wereldwijd alle informatie over lesmateriaal van bepaalde thema's in de geschiedenis digitaal kunnen uitwisselen en terugvinden. Opdrachtgever is Europeana Creative Project, een internationale organisatie. Datzelfde kunstje hebben Jongsma en Sanders al vaker toegepast bij klanten als overheidsorganisaties, semi-overheden, academische ziekenhuizen en uitgeverijen. "Wij ontsluiten complexe informatie en maken die op een eenvoudige manier bereikbaar voor gebruikers", legt Jongsma uit. "Wij bouwen als architecten de informatiesystemen en zorgen door een aantrekkelijke vormgeving voor een grote gebruiksvriendelijkheid. De kracht van Webtic is dat wij met zijn tweeën het hele traject kunnen bevatten en daarnaast beschikken over een netwerk met deskundige freelancers waarmee we zo nodig samenwerken."
Na de start in 1996 verhuisde Webtic het bedrijf van Amsterdam naar Weesp. Belangrijkste reden was de wens om het gezin te combineren met het bedrijf. Jongsma was in 1992 medeoprichter van XS4ALL, waarvan hij zich in 1995 losmaakte vanwege verschil in inzicht over de bedrijfsvoering. Een enorm netwerk is de erfenis van dit avontuur, dat garant staat voor een brede klantenkring voor Webtic. Sanders ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot specialist in het inventariseren, analyseren en ordenen van informatie en deze te versterken door de juiste vormgeving. "Een combinatie van kennis die werkt", aldus Jongsma.

Webtic over Minevitus
Jongsma: "Minevitus heeft mijn slapende culinaire gen wakker geschud. Hij beheerst de Franse kookkunst tot in de finesses en heeft mij tijdens de kookworkshops geleerd te koken met de fijnste biologische ingrediënten. Mijn enthousiasme heeft ertoe geleid dat ik zelf de koksopleiding ben gaan volgen en vanaf juni mag ik mij een zelfstandige kok noemen met een bloeiend internetbedrijf. Mijn twee passies vragen allebei om technisch inzicht en creativiteit, waarbij het heerlijke van eten is: je eet het op en daarna ben je er klaar mee."

Afbeelding
Afbeelding