Afbeelding
Foto: André Verheul

Liefde voor de Land Rover

Op de Bloemendalerweg vind je altijd wel een stuk of tien Land Rovers. Dat verraadt de aanwezigheid van LR De Meteor. Deze Land Rover-specialist is nu 15 jaar in Weesp gevestigd. Tijd voor een gesprek met eigenaar Hans Heijkoop.

"In 1993 ben ik met niks begonnen in Amsterdam. Vijf jaar laten kwamen we naar Weesp", begint Heijkoop. "Maar de Weespers en ik kenden elkaar al van Auto Harman, de BMW-garage op de hoek van de Hogeweyselaan, waar nu de taxicentrale zit. Ken je die nog? Waar wij nu zitten was vroeger van Van Duijnen, van de koffieautomaten. We hebben alles aan dit pand veranderd."
Vervolgens ventileert Heijkoop uitgebreid zijn ongenoegen over de gemeente. Die is in zijn ogen niet vriendelijk voor ondernemers. Zo kan hij alleen al over de kleurstelling van het Meteor-pand een dossier vol ellende overhandigen. "Ik mocht geen schreeuwende kleuren gebruiken, maar kijk eens naar de overkant: daar mag het wel!" Heijkoop vindt, kort gezegd, dat de gemeente ondernemers meer vrijheid moet geven. Meer faciliteren, minder welstandsregels. Maar ondanks alle kritiek wil Heijkoop Weesp niet verlaten. "Nee waarom? Ik ziet hier lekker."

Laten we het over de auto's hebben. De Meteor onderhoudt, repareert, herbouwt, restaureert en bouwt elk Land Rover-model al dan niet volledig op specificatie. Voor wie het niet zo heeft op die gelikte autobedrijven met merkgestuurde eenheidsmarketing is LR De Meteor een verademing. Hier staan een paar gebruikte auto's in de showroom, er hangen wat posters met Land Rovers aan de muur, achterin is de werkplaats en dan is er nog een rommelig kantoortje. "Nee, geen balie met juffrouw, we doen alles zelf. De klant kent ons en wij kennen zijn auto, dat is ons sterke punt. Kijk, een Land Rover is geen personenauto, maar een kleine vrachtwagen. Daar moet je anders mee omgaan, ook de klant. Een doelgroep voor de Land Rover bestaat in mijn ogen niet. Met deze auto is het zo: wie 'm leuk vindt, die koopt 'm." Heijkoop rijdt privé liever in een Rover 75 Estate. Dat betekent niet dat deze markante ondernemer de Land Rovers niks vindt, integendeel. Heijkoop is oprichter van de Land Rover Club Holland en als garagist straalt hij één en al liefde uit voor die oersterke vierkante bak op wielen (zijn eigen woorden).

De klanten komen vooral uit plaatsen rondom Weesp en veel minder uit Weesp zelf. Hoe dat komt, weet Heijkoop niet. "Ook de Land Rover-rijder moet het toch opvallen dat hier een Land Rover-specialist zit, zou je zeggen. Misschien vinden ze het hier niet gelikt genoeg."