Sasja Fransen
Sasja Fransen Foto: Eiko Waleson

Vriendenploeg
klaart prachtklus
bij Eyeworks

tekst André Verheul
foto's Eiko Walseon

Op een groot scherm op zijn kantoor aan de Zuiderzeelaan in Weesp laat Sasja Fransen van De Vest Projecten foto's zien die tijdens de verbouwing zijn gemaakt. "Dit zijn de nieuwe dakspanten, daar begon het dus mee. Uiteindelijk hebben we niet de hele verbouwing gedaan, maar wel het meeste: de versteviging van de zoldervloer, het aanbrengen van brandweringen, de glaswanden, de liftschacht, het stucwerk, een deel van de staalconstructie, de toiletten, te veel om op te noemen."

Het is één van de grootste opdrachten die het bedrijf van vader en zoon Fransen tot dusver heeft uitgevoerd. De Vest schakelde diverse andere Weesper bedrijven in om de klus te klaren: Samen Iwan Fransen (broer) verzorgde De Vest de begeleiding, Iwan als uitvoerder Sasja als projectleider, EWN voor alle elektrotechnische installaties, Ten Have Projects voor de klimaattechniek, Alexander Fransen Bouw en A.C den Uyl voor alle houtconstructies, Optima Carrosseriebouw voor de staalconstructie, MHG Koks voor het stucwerk en MEM Geveltechniek voor de dakramen en een glazen balustrade. Samen huurden ze tientallen zzp-ers en medewerkers van collegabedrijven in. "Ook bijna allemaal mensen uit Weesp en omgeving. Dat vind ik belangrijk", zegt Sasja. Houthandel De Vechtstreek leverde het hout ("een uitstekende relatie en snelle leveringen"), Bos Weesp verrichtte de hijswerkzamheden voor Ten Have en Rex International zorgde supersnel voor een printer op locatie.

Handelsschool
Het nieuwe internationale hoofdkantoor van televisie- en filmproductiemaatschappij Eyeworks komt in de voormalige handelsschool aan het Raamplein in hartje Amsterdam, bekend als het HES-gebouw. Ook oprichter en CEO Reinout Oerlemans krijgt hier zijn kantoor. Diens vrouw Daniëlle leidt het project zelf en is het vaste aanspreekpunt voor de bouwploeg uit Weesp. "De aansturing en terugkoppeling gaan bijzonder prettig", zegt Sasja.

Het pand in kwestie stamt uit 1901, het is ontworpen door stadsarchitect J.B. Springer en is een Rijksmonument. Mooi dus, maar ook lastig voor een bouwploeg. Zo kon er alleen materiaal worden ingehesen via het dakraam en moesten de oude klaslokalen gerespecteerd worden. In dat prachtige gebouw zijn dus nu al een half jaar lang al die Weespers aan het werk. Op de drukste dagen waren er wel zeventig mensen aan het werk. Er was speciale werkkleding voor ze gemaakt met de logo's van De Vest, EWN en Ten Have Projects achterop. Als het goed is, zit het werk erop rond de tijd dat dit blad verschijnt. "Ik heb zelden zo'n saamhorigheid meegemaakt", zegt Sasja. Er is geen schroevendraaier verdwenen, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat komt doordat iedereen elkaar al kende vanuit Weesp. Een vriendenclub? Dat mag je wel zeggen ja."

Goed verlopen
We kijken nog steeds naar de foto's van de verbouwing. Het zijn er tientallen. Vertrek voor vertrek, verdieping na verdieping. "Kijk, hij komt ook uit Weesp, misschien ken je hem wel?", zo wijst Sasja nog iemand aan. Wat ook opvalt is dat het overal netjes oogt, terwijl de verbouwing overduidelijk nog in volle gang is.

Deze high-profile opdrachtgever, de enorme klus, de korte voorbereidingstijd, de strakke planning; heeft Sasja nooit slapeloze nachten gehad? "Dat niet, maar we hebben wel veel dagen gemaakt. Het project is tot dusver heel goed verlopen, op een paar kleinigheidjes na. En ik heb de indruk dat Eyeworks ook erg tevreden is. Daarover gesproken: ik vind Eyeworks een zeer prettige en nette opdrachtgever, ook zakelijk. Dat mag in deze tijd best eens gezegd worden. Net als dat EWN en Ten Have Projects bijna het onmogelijke hebben gepresteerd door op zeer korte termijn de gehele engenering van het pand in orde te maken. Ze werden pas laat bij het project betrokken en hebben dat toch goed en op tijd voor elkaar weten te krijgen. Dat spreekt enorm voor ze."

30 kilometer datakabel
Etiënne Lieverst van EWN deelt het enthousiasme. "Die vriendenploeg, dat heb ik ook zo ervaren. Ik ben er dan ook trots op dat wij als kleinere Weesper bedrijven gezamenlijk in staat zijn gebleken om deze gecompliceerde opdracht snel en goed te kunnen uitvoeren." EWN tekent onder meer voor alle verlichting, brand- en alarmsystemen, de toegangsverlening, een KNX domoticasysteem en de complete datainstallatie. "Alleen al daarvoor moet je denken aan bijna 600 aansluitingen en 30 kilometer aan datakabel." Voor EWN is deze opdracht uiteraard een mooie opsteker, nadat het bedrijf in 2005 al eerder voor Eyeworks had gewerkt. Er werd een aantal collega-installateurs ingehuurd, zodat er voldoende EWN-medewerkers beschikbaar bleven voor de andere klanten in vooral Weesp en omgeving. "Want onze vaste klanten zijn uiteraard net zo belangrijk", legt Etiënne uit.

Enorme serverruimte
Datzelfde deed Frank ten Have van Ten Have Projects om dezelfde reden. "Voor ons is dit een grote klus. Heel bijzonder. Het is een prachtig pand. Het behouden van het monumentale karakter vormde een grote uitdaging." Ten Have maakte onder meer het nieuwe ketelhuis, de waterleidingen, vloerverwarmingen en de toiletten. "Er zit ook een luchtgordijn in het pand. Maar het meest bijzonder voor ons zijn de specifieke klimaatbeheersing in de enorme serverruimte en de warmtepompinstallatie voor de opnamestudio's op zolder", aldus Ten Have.

Tijdens de verbouwing zijn filmopnames gemaakt. Niet door Eyeworks, zoals je misschien zou verwachten, maar door De Vest. Sasja Fransen laat er een korte film van maken die hij aan Eyeworks aanbiedt. Een verkorte versie zet hij op YouTube om te laten zien waar deze Weesper bedrijven gezamenlijk toe in staat zijn.

Namen
B2B vroeg Sasja of het misschien leuk zou zijn alle medewerkers aan deze klus bij naam te noemen in dit artikel. We kregen deze lijst.

De Vest Projecten BV van Sasja Fransen: Iwan Fransen (uitvoerder), Alexander Fransen, Jan Fransen, Bram den Uyl, Willem den Uyl, Lloyd Semil, Matthieu Koks, Jan, Patrick, Louis Mulders, Keith Knight, Nick, Wim, Alex Rachat, Nick, Scott, Hans, Mickey Kanters, Rob, Harima, Arthur, Steven Boer, Wouter Zunnebeld, Fred Meulenkamp, Cees van de Manden, Mario Bros, Denis Wagner.

Ten Have Projects van Frank Ten Have: Mike Vonk, Willem Ten Have, Django Schuurman, Jonathan Koningen, Ton Mathijs Zuidervaart, Vanio Leisberg, Henk Loggen, Erik Hilgers, Peter de Graaf, Marco Swart.

EWN van Etienne Lieverst: Michel van Schaik, Rinse Kooyman, Buddy Buddenberg, Patrick Gijzen, Hendrik Jan Heijnekamp, Ruud Horak, Theo Roozendaal, Taib Alicic, Mimoun Benali, Sandy Mongen, Norman Duijzer, Marco Wijdemans.

Optima Staaltechniek van Rob Beemster: Theo Kroon, Kees de Frel, Chris de Frel, Christiaan de Frel, Jan Boonzaaijer, Wouter Boonzaaijer, Maarten Willem Guravage, Dinant van Gorsel, Eduard Colijn, Patrick van Kleinwee, Jan Rijkse, Arie Colijn.