Afbeelding
Foto: André Verheul

Reactie IVW op raadsbesluit Domijn-terrein

Maandag 13 mei heeft de gemeenteraad van Weesp besloten af te zien van aankoop van de Domeinenlocatie (oud marinecomplex) aan de Bloemendalerweg. Daarmee komt ook de afspraak, die de gemeente heeft gemaakt met de ontwikkelmaatschappij om het terrein via een A-B-C constructie van de gemeente te kopen, te vervallen. Dit is naar de mening van het bestuur van de IVW een onverwacht einde van een zeer lange episode. We hebben gemengde gevoelens bij deze uitkomst.

De IVW heeft naast het vele werk van de ontwikkelmaatschappij eveneens ook veel tijd, geld en energie gestopt in de verdere verbetering van de kwaliteit van Industrieterrein Noord. Dit is begonnen met van 'Droom tot Daadkracht' en heeft via 'Daadkrachtig Bouwen', de Structuurvisie, het bestemmingsplan vorig jaar geleid tot de business case 'Ruimte om te Innoveren'. Wat de IVW betreft was dat het startpunt voor concrete projecten, waarbij de Domeinenlocatie een zeer belangrijke schakel zou worden als het gaat om ruimte voor het verplaatsen van bestaande ondernemers en vestiging van nieuwe ondernemers (bijvoorbeeld PostNL). Het gaat om het vasthouden en creëren van nieuwe werkgelegenheid in Weesp, want daar gaat het vandaag de dag om! De IVW is ook nauw betrokken geweest bij de aanvraag van provinciale subsidies, bijvoorbeeld voor het opknappen van het openbaar gebied, de private aanjager, die recent door de ontwikkelmaatschappij is aangesteld en bij het opstellen van een beeldkwaliteitsplan voor Industrieterrein Noord-Noord, inclusief de Domeinenlocatie. Voor deze twee laatste subsidiestromen zorgde de ontwikkelmaatschappij voor de vereiste cofinanciering. We hadden groot vertrouwen in de samenwerking tussen de ontwikkelmaatschappij en de gemeente om de Domeinenlocatie tot een regionaal bedrijventerrein te ontwikkelen, waarbij de coöperatie Het Domijn een belangrijke positie had daar waar het gaat om creatieve bedrijvigheid. Nu de gemeenteraad heeft besloten niet meer als koper op te treden, komt elke privaatrechtelijke sturing eveneens te vervallen. Dit was tot voor kort voor de gemeenteraad van Weesp van groot belang. We willen bijvoorbeeld een goede verbinding over het terrein naar de nieuwe afslag van de A1. Dit is van groot belang voor alle andere ondernemers op het Industrieterrein Noord.

De weg ligt nu open voor andere geïnteresseerde kopers. Van ons lid Het Domijn is bekend dat ze het terrein graag willen kopen. De vraag is wat de grondeigenaar RVOB (Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, voorheen 'Domeinen') zal doen nu ze geen aanbiedingsplicht aan de gemeente meer heeft. Als de coöperatie Het Domijn het terrein zou kopen, hebben wij er vertrouwen in dat ze voldoen aan eerdere toezeggingen omtrent de aanleg van de weg, de vestiging van nieuwe bedrijvigheid en het net als alle andere IVW-leden nakomen van de (gemeentelijke) regelgeving. We hebben samen met Het Domijn in het platform gezeten dat 'Ruimte voor Investeren' heeft opgesteld. Daarmee zou invulling worden gegeven aan de zo belangrijke impuls die, het Industrieterrein Noord nodig heeft. Wel maken we ons nu grote zorgen omtrent PostNL, het tempo van de herontwikkeling en de provinciale subsidies. Hoe reageert PostNL op deze onverwachte ontwikkeling? Hoeveel tijd gaat deze onverwachte wending kosten? Nu de ontwikkelmaatschappij geen rol meer heeft, hoe gaat het dan met de provinciale subsidies en wat gebeurt er met de aanjager? Gaat de nieuwe grondeigenaar straks meebetalen? We zullen de ontwikkelingen uiteraard kritisch volgen.

Het bestuur van de IVW