Afbeelding
Foto: Brian Elings

Tegen de stroom in

Bijna vijftig jaar ontwikkelt en produceert HOBA broodsnij-, verpakkings- en sluitingsmachines voor industriële en semi-industriële bakkerijen. Van hun machines rollen tussen de 1800 en 3600 broden per uur van de band, gesneden en verpakt, klaar voor de verkoop in supermarkten en bakkerijen. Sinds het bedrijf 25 jaar geleden de buitenlandse broodmarkt opzocht maakt het een enorme groei door en heeft het dealers over de hele wereld. En dat is dan meteen een dilemma: hoe ver wil je groeien als bedrijf? Bert Hoolwerf en Nicole Jordens zijn daar helder over: "We willen niet te groot te worden. We onderscheiden ons door het persoonlijke contact dat we hebben met onze klanten, waardoor we heel flexibel kunnen zijn. Dat en onze reële prijs-kwaliteitverhouding maken dat wij de concurrentie op de internationale markt goed aankunnen."

Is Nederland een broodland, gezien de grote productie hier?
"Absoluut niet. Als je hier in een grote bakkerij komt, dan staan er misschien twee van onze machines met die capaciteit. Een vergelijking: in grotere steden van landen als bijvoorbeeld Congo zijn bakkerijen waar wel twintig van dit soort machines staan. Dan vraag je je wel eens af: waar gaat dat brood allemaal naartoe? In dat licht is het in Nederland allemaal veel kleinschaliger, maar wel springen we er als land uit - net als de landen om ons heen - in de grote diversiteit in brood. Is het EK er, dan eten we EK-broodjes en rond de troonswisseling waren de Kroonbroodjes niet aan te slepen. "

En de internationale broodmarkt?
"In elk land ter wereld wordt brood gegeten. Eerst was vooral Europa brood-georiënteerd, maar nu zie je ook beweging in het oosten en laat zelfs China haar rijstcultuur los. Opvallend is de trend dat landen die rijker worden steeds meer aandacht besteden aan de presentatie van het brood. Een andere trend is dat arbeidskrachten steeds duurder worden en dat bakkerijen overgaan op automatisering of semi-automatisering, omdat dat uiteindelijk toch voordeliger is. Er is een duidelijke verschuiving te zien van onze productie en levering van stand-alone machines naar complete snij- en verpakkingslijnen."

Dat geldt ook voor Nederland?
"Hier is deze laatste trend al langer gaande en zie je dat kleine bakkerijen zich steeds moeilijker staande kunnen houden. Het zijn de grote inkoopcombinaties die het overnemen om de kostprijs te reduceren. Deze leveren aan zowel de supermarkten als in toenemende mate aan kleinere bakkerijen op de hoek van de straat. Als consument wordt je hierin wel eens misleid en kan het voorkomen dat je bij de bakker voor hetzelfde brood het dubbele betaalt als bij een supermarktprijsvechter, zo is nu eenmaal de markt."

Hoeveel bedrijven als HOBA zijn er wereldwijd?
"Internationaal zijn er ongeveer tien vergelijkbare bedrijven in dit marktsegment. En met een aantal daarvan werken we nauw samen. Een lastige concurrentie zijn de bedrijven in landen als bijvoorbeeld China en Turkije, die veel van de westerse bedrijven kopiëren. Als we die meetellen hebben we veel meer concurrenten, maar die bedrijven komen op de markt, proberen een product neer te zetten, maar door gebrek aan kwaliteit en serviceniveau verdwijnen deze na enkele jaren weer. Daar heb je als bedrijf wel mee te maken en dat maakt de markt moeilijker te benaderen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding