FLEX BV: handen af van het stamrecht!

Droevig als je na jarenlang dienstverband wordt ontslagen! Iets minder droevig als daar een mooie geldbuidel tegenover staat. Weer droevig als daar ineens belasting over moet worden betaald. Weer aardig als je het kan onderbrengen in een stamrecht-BV. Op die manier is pas bij uitkering van de stamrechttermijnen belasting verschuldigd. Althans, dat is de bedoeling. So far so good.

Maar toen kwam het nieuwe BV-recht en met het nieuwe BV-recht kwamen er ook een aantal fiscale maatregelen, ook op het gebied van de stamrecht-BV.

Voor een gewone BV is elke vorm van uitkering (aan een aandeelhouder) volgens het nieuwe recht al behoorlijk oppassen geblazen. Stel de aandeelhouders besluiten tot een uitkering, dan moet de bestuurder deze uitkering nog goedkeuren.
Althans, hij mag de goedkeuring niet weigeren als niet te verwachten is dat door betreffende uitkering schuldeisers van de BV zich (binnen een jaar ná betreffende uitkering) niet meer (helemaal) kunnen verhalen op het vermogen van de BV. Blijkt dat toch wel het geval, dan kan de bestuurder en eventueel ook de aandeelhouder aansprakelijk gesteld worden voor het verschil. De bestuurder kan dus behoorlijk in het nauw gedreven worden.

Dat is trouwens gewoon nieuw BV-recht. In plaats van kapitaalbescherming onder het oude BV-recht, is er thans sprake van crediteurenbescherming. Daar zijn we natuurlijk al een beetje aan gewend. Pas dus goed op bij elke vorm van uitkering.
Bij een stamrecht (pensioen)-BV is er echter een fiscaal gevaar in overtreffende trap. Als namelijk, al dan niet door een uitkering, nu al blijkt dat te zijner tijd niet aan de volledige stamrechtverplichtingen kan worden voldaan, dan is het hommeles. De fiscus had bij storting van het stamrecht voor ogen dat 'hij' wel bij uitkering aan zijn trekken zou komen. Komt de fiscus door verlaging van de waarde van het stamrecht (dus) niet helemaal aan zijn trekken, dan wordt er met een hele harde fiscale stok geslagen en wel in beginsel meteen.
De waarde van het hele stamrecht kan dan namelijk in één keer in de heffing betrokken worden. Daarbovenop moet nog een keer revisierente betaald worden. Maar het kan nog erger worden. De vraag is namelijk over welke waarde dan moet worden afgerekend. Er is regelgeving in de maak op grond waarvan mogelijk de waarde van het stamrecht wordt belast tegen de economische waarde! Kortgezegd de waarde als je vandaag de dag eenzelfde pensioenaanspraak zou verzekeren bij een verzekeraar. Ga maar recht zitten en val daarna om.

Kortom, blijf af van het stamrechtkapitaal! Activiteiten zouden dan verder ook niet vanuit betreffende BV moeten geschieden, maar vanuit een aparte onderneming/BV. Raadpleeg ongelofelijk goed je (fiscale) adviseur!