Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

'Beeld bedrijventerrein Noord positiever dan
menigeen denkt'

Weesp laat serieus geld rollen op bedrijventerrein Noord. Er wordt voor 2 ton aan nieuwe bomen geplant en de Hogeweyselaan wordt heringericht en opnieuw geasfalteerd voor ruim 1,2 miljoen euro. Ook is de weg vrij om verouderde kantoren aan de Amstellandlaan om te bouwen tot woonruimte.

De Hogeweyselaan krijgt nieuw asfalt, er komen aparte fietspaden en mogelijk nog wat meer parkeerruimte. De gemeenteraad ziet het als een investering in behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in Weesp. De redenatie: een aantrekkelijker bedrijventerrein houdt bestaande bedrijven in Weesp en trekt nieuwe bedrijven aan. Van die ruim 2 ton krijgt de gemeente zeker de helft terug van de provincie Noord-Holland. Dat zou niet het geval zijn als het geld niet aan bomen en een herinrichting zou zijn besteed. B&W verwachten er veel van. "De kwaliteitsimpuls is een belangrijke stimulans voor zowel de gevestigde ondernemers om de private buitenruimte aan te pakken en een uitnodiging voor nieuwe bedrijven om zich in Weesp te vestigen." Die oproep aan bedrijven wordt verderop in dit blad overgenomen door bedrijvenvereniging IVW.

Uitvoerend-secretaris Cor van der Poel van de IVW maakt een positieve tussenbalans op. "Het beeld op Noord is veel positiever dan menigeen denkt. Over het algemeen zijn de Weesper bedrijven tevreden over de ontwikkeling van hun eigen bedrijf en zeer tevreden over hun vestiging in Weesp. Daar staat tegenover dat we dit halfjaar negen faillissementen hebben gezien en het gehele vorige jaar vijf. Van de maar liefst 550 bedrijven in Weesp zullen er meer zijn die het moeilijk hebben, want dat hoor je ook: deze crisis duurt veel te lang." Van der Poel telt daarom liever de zegeningen: bedrijven bouwen en verbouwen, de gemeente knapte doorgaande wegen en openbare ruimte op, door het Keurmerk Veilig Ondernemen is de criminaliteit ver teruggedrongen, door de ligging blijft Weesp zeer aantrekkelijk als vestigingsplaats, Weesp promoot dat via vastgoedbeurs Provada bij investeerders, op Noord ligt overal glasvezel, Weesp is volgens Google de beste zakelijke internetstad en in de ranglijst van beste economische gemeenten in Elsevier stijgt Weesp van 83 naar 41. "En zo kan ik nog wel even doorgaan: het totale beeld is lekker positief", aldus Van der Poel. Hij ziet ook de zwakke plekken, met name rond de Bloemendalerweg. Hij betreurt het dat PostNL (waarschijnlijk) niet naar Weesp komt en hoopt dat Het Domijn nu voor een economische impuls kan zorgen. Het Domijn heeft de grond verworven en wil uitbreiden (zie bericht hiernaast).