Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Domijn kan in Weesp bouwen aan toekomst

De coöperatie Het Domijn is officieel eigenaar van het terrein aan het einde van de Bloemendalerweg. Ze nemen de grond over van de rijksoverheid, nadat de gemeente afzag van het recht op eerste koop. Het Domijn wil nu uitbreiden met culturele en creatieve bedrijven.

De gemeenteraad is akkoord met het nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Noord. Daarin heeft het terrein de bestemming 'bedrijventerrein' gekregen in plaats van 'militair terrein'. Met de wijziging zijn de huidige bedrijven op het terrein niet meer in strijd met het bestemmingsplan.

Nadat de gemeente afzag van de aankoop, rondde Het Domijn de deal heel snel af. Dat ging zo snel, dat ze er zelf beduusd van waren. "We hebben hier jarenlang voor gestreden! Maar de koop kwam zo onverwachts dat er geen feestje is geweest. Iedereen is hier druk met de opbouw van de festivals Parade en Oerol. Het is nogal hectisch", aldus voorzitter Irène Lesparre van de coöperatie (foto).

Het is onduidelijk wat deze deal betekent voor de herstructurering Bloemendalerweg en een vestiging van PostNL in dit gebied. Cor van der Poel van de IVW gaat ervan uit dat PostNL niet naar Weesp komt. "En dat zou dood- en doodzonde zijn, vooral uit oogpunt van werkgelegenheid. Met de aankoop van hun terrein kan dat nu zijn beslag krijgen. Aan de andere kant: ik ben blij dat er eindelijk een punt achter deze discussie staat. Ik ben erg benieuwd of Het Domijn de gewekte verwachtingen kan waarmaken, ook op het gebied van werkgelegenheid. Als dat lukt, kan ook Het Domijn een bijdrage zijn aan een gezonder economisch klimaat; in die zin juichen wij het toe."