Afbeelding
foto:

Subsidieregeling onderwijs moet misbruik voorkomen

Om de instroom op de arbeidsmarkt van groepen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt te bevorderen, stimuleert de overheid werkgevers om leerwerkplaatsen aan te bieden. Met deze leerwerkplaatsen krijgen leerlingen, studenten of werknemers de mogelijkheid om onder begeleiding van een werkgever hun diploma te halen en zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De stimulering van de overheid om leerwerkplaatsen aan te bieden vindt op dit moment plaats middels een afdrachtvermindering in de aangifte loonheffingen. Uit onderzoek is gebleken dat er een wildgroei van gebruik van deze regeling is ontstaan, waarbij het voornamelijk om financieel gewin en niet om de onderwijskundige inhoud gaat. Reden voor de overheid om per 1 januari 2014 de huidige fiscale regeling om te vormen tot een subsidieregeling.

De exacte voorwaarden van de nieuwe regeling worden uiterlijk op 1 november 2013 bekendgemaakt. Op basis van de informatie die nu al is verstrekt, kunnen we echter concluderen dat de nieuwe regeling een stuk beperkter zal zijn. Zo zal de subsidie bedoeld zijn voor leerlingen in het mbo die een beroepsbegeleidende leerweg volgen (BBL) en studenten in het hbo die een techniekopleiding (inclusief agro) volgen, bestaande uit een combinatie van leren en werken. Er zullen hierdoor verschillende groepen zijn die vanaf 2014 niet meer in aanmerking komen voor een overheidsbijdrage, te denken valt aan: mbo Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)-opleidingen of leerlingen die een leerwerktraject volgen in het vmbo, EVC-trajecten en niet-technische hbo-opleidingen, zoals economie, zorg en onderwijs.

Bovendien komt er een subsidieplafond, de overheid keert nooit meer aan subsidie uit dan het plafond. Wanneer meer aanvragen worden ingediend dan het beschikbare budget toestaat, wordt het bedrag per aanvrager naar verhouding verlaagd of worden aanvragen afgewezen.

Word je nu gecompenseerd voor het begeleiden van leerlingen of werknemers? Of sta je voor de keuze om leerwerkplekken toe te kennen? Houd er rekening mee dat de overheidscompensatie mogelijk vanaf 1 januari 2014 vervalt. Er is namelijk niet voorzien in een overgangsregeling.

Kijk ook eens naar andere mogelijkheden om ondersteuning te krijgen voor het scholen en opleiden van je personeel. Er zijn verschillende branches met een eigen opleidings- en ontwikkelingsfonds die je (financieel) ondersteunen wanneer je jouw personeel wilt scholen of opleiden. De mogelijkheden en voorwaarden om gebruik te maken van het opleidings- en ontwikkelingsfonds verschillen per branche. In alle gevallen geldt echter dat jouw onderneming wel aangesloten dient te zijn bij het fonds.