In de herhaling:
het levenstestament

Er komt mogelijk een moment dat je je eigen zaken niet meer wil of goed kunt regelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen bij overgang van je eigen huis naar een verzorgings- of een verpleeghuis. Zeer waarschijnlijk levert die situatie de nodige zorgen op. Voor jezelf, maar ook voor je dierbaren. Als je je op tijd voorbereidt, hoef je deze zorgen niet of in ieder geval minder te hebben. Dat kan onder meer met een levenstestament.

Als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen (je bent 'wilsonbekwaam'), dan heb je een iemand nodig die dat namens jou doet. Als je niets regelt dan kan er via de rechter een bewindvoerder worden benoemd. De bewindvoerder regelt dan voortaan al je zaken en kan bijvoorbeeld je huis verkopen. Voor het verkopen van je huis heeft hij dan wel de toestemming van de rechter nodig.

Je kunt nu al voor die situatie maatregelen nemen. Je bent dan niet afhankelijk van wie de rechter als bewindvoerder aanwijst. In een levenstestament dat je bij de notaris maakt kun je iemand die je vertrouwt volmacht geven om alle zaken voor je te regelen als je dat zelf niet meer kunt.

Volmacht betekent dat iemand namens jou je administratie kan doen, belastingaangiften kan indienen, financiƫle zaken regelen, handtekeningen zetten enzovoort. Kortom alles wat in de volmacht als 'bevoegdheden' is omschreven. Verder zou je in het levenstestament ook zelf kunnen aangeven wat er met je huis moet gebeuren, of het huis verhuurd moet worden of verkocht of wat er met de inboedel moet gebeuren.

In een levenstestament kun je ook vastleggen welke medische behandelingen je wel of juist niet wilt ondergaan, of je euthanasiewensen hebt enzovoort. In de praktijk zien we dat het voor familieleden en anderen in de omgeving van de persoon die wilsonbekwaam wordt heel prettig is met het levenstestament een 'leidraad' te hebben waarin staat wat die persoon wil in die situatie. Hierdoor kunnen ook conflicten in de familie bij verschil in inzicht over wat hij/zij 'had gewild' kunnen worden voorkomen.

En als je toch bezig bent met het levenstestament, laat dan meteen even je testament controleren. Helaas blijven er relatief veel extra problemen zich voordoen die met een goed testament waren te voorkomen.