Paul van der Wijk, bestuurder Martini Ziekenhuis, Dirk Jan Methorst van Forline.
Paul van der Wijk, bestuurder Martini Ziekenhuis, Dirk Jan Methorst van Forline.

50 mensen aan het werk

Het is een klus waar 52 werknemers zes maanden werk aan hebben: het digitaliseren van de 1,3 miljoen patiëntendossiers van het Groningse Martini Ziekenhuis. Forline uit Weesp heeft deze bijzondere openbare aanbesteding gewonnen voor de digitalisering van het intern elektronisch patiënten dossier. Het project is bijzonder door de grote (tijdelijke) werkgelegenheid die hiermee in het Noorden wordt gerealiseerd.

1,3 miljoen patiëntendossiers, als je die achter elkaar legt komt je uit op zes kilometer. Sinds medio juli is Forline in het Drentse Tynaarlo bezig met het scannen van alle klinische en poliklinische patiëntendossiers die hier opgeslagen zijn in het externe archief. Dit traject is een grote stap binnen de invoering van het volledig digitaal werken in de gehele organisatie van het Martini Ziekenhuis.

"Dit is voor ons natuurlijk een prachtig project. Niet alleen inhoudelijk om onze expertise, maar vooral omdat we zo veel mensen aan het werk helpen. Samen met Uitzendspecialist uit Almere en Werkplein Baanzicht uit Assen zijn we in maart van start gegaan met het werven van mensen in en rondom Tynaarlo. De nieuwe medewerkers van Forline zijn werkzoekenden met een bijstandsuitkering", vertelt Dirk-Jan Methorst, directeur van Forline. "Voor Forline is het vanzelfsprekend medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Daarom kijken wij altijd of er mogelijkheden zijn om onze maatschappelijke betrokkenheid op deze manier te tonen. De werkzaamheden bij het digitaliseren van dossiers lenen zich hier heel goed voor en dragen bij aan Social Return, een voorwaarde die ook de overheid stelt bij dergelijke aanbestedingen en dat past perfect bij onze organisatie." Met de digitalisering bespaart het Martini Ziekenhuis op kosten voor opslag en opvraag van papieren dossiers. De opslag van de digitale dossiers is op een veilige wijze geborgd in de organisatie van het ziekenhuis.

Forline is gespecialiseerd in het digitaliseren van dossiers. Om een 100% volledigheidsgarantie af te kunnen geven heeft Forline een werkmethode ontwikkeld die naar eigen zeggen uniek is. Speciaal voor zorginstellingen wordt de tijd dat de dossiers op transport en daarmee niet opvraagbaar zijn zo kort mogelijk te houden. Forline werkt o.a. voor de Gemeente Amsterdam, Stichting Philadelphia Zorg, de Osira Groep en V&D.

Op de foto zien we hoe Paul van der Wijk, bestuurder Martini Ziekenhuis (links), en Dirk Jan Methorst van Forline elkaar succes wensen met de samenwerking.