Afbeelding
Foto: Brian Elings

Groter werkt beter

Voor Svala Auto Weesp is de Volvo een icoon als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid. Natuurlijk kunnen Remco de Jong en Wim Heemskerk hun enthousiasme voor Volvo ook relativeren, maar dat ze gek van deze auto zijn, dat is duidelijk. De Jong leerde het merk door en door kennen in de 28 jaar dat hij als Volvodealer in Weesp werkt, Heemskerk is als zoon van een Volvodealer vergroeid met het automerk.

Svala Auto Weesp had als gastheer van de laatste businessclub van de IVW een boodschap over te brengen?
"Dat we voor velen nog steeds autobedrijf Dick Mühl zijn, terwijl die tijd al lang achter ons ligt. Onder de vlag van Svala Auto kunnen we meer voor onze klanten betekenen. Dat was onze belangrijkste boodschap bij de businessclub, naast het gegeven dat het leuk is om aan medeondernemers te laten zien wat je als autodealer hebt bereikt. Ook is het erg inspirerend om medeondernemers een platform te bieden om elkaar te ontmoeten."

Wat is het voordeel van het dealerschap onder Svala Auto?
"Svala is onderdeel van de Sterngroep, de grootste automotive-organisatie van Nederland en beursgenoteerd. Svala heeft acht Volvovestigingen, waarvan Weesp met zeven medewerkers een van de kleinere is. Met elkaar zijn wij de grootste Volvodealer van Nederland, waardoor wij klanten de meest ruime keuze aan modellen kunnen bieden en ook in een grotere occasionmarkt kunnen acteren. Het grootste voordeel is dat de vestigingen onderling gebruik maken van elkaars expertise, waardoor wij in staat zijn voor elk probleem een oplossing te bieden. En door de schaalvergroting als onderdeel van het grote Stern kunnen we klanten over een groot gebied veel bieden."

Onder Stern sta je als dealer ook steviger in de huidige lastige automarkt?
"Schaalvergroting biedt klanten het voordeel dat je de keuze groter maakt en beschikt over een brede range aan kennis. Dat onderscheidt ons van andere merkdealers. Bij Svala en Stern heeft iedere dealer wel zijn specialisatie, zoals duurzaamheid, energieverbruik en techniek: dat is voor één persoon haast niet te bevatten. Wij wisselen de kennis onderling uit en kunnen ons focussen op waar wij goed in zijn."

En wat is dat bij Svala Auto Weesp?
"Wij profileren ons met klantgerichtheid. Zonder op te willen scheppen durf ik te zeggen dat wij heel goed zijn in luisteren en aanvoelen wat een klant wil. Of het nu gaat over de keus voor een nieuwe auto of reparatie of welke andere keuze dan ook, wij denken mee in het belang van de klant en komen tot de beste oplossing voor dat moment. Als dat lukt, dan is onze interventie geslaagd. Dat gaat dus veel verder dan alleen een auto willen verkopen. Ons gaat het om een laagdrempelige en goede relatie. Uiteindelijk levert dat het meeste op. Ook voor de klant."

Jullie noemen jezelf een stadsdealer?
"Dat klopt. In de jaren en dat zijn er veel, hebben we een vaste klantenkring opgebouwd. Ook van niet-Volvorijders. Het grootste voordeel van een kleine vestiging als Svala Auto Weesp is dat de lijnen kort zijn. Altijd is óf Remco óf Wim aanwezig, mensen krijgen dus direct antwoord. Als er iets is op autogebied, in de breedste zin van het woord, dan kunnen we er wat mee en lossen we het op. One-stop-shopping dus: van auto tot verzekering tot vervangende auto. Als er een lampje stuk is, schenken we een kopje koffie en is het geregeld. Klanten die al langer bij ons komen kennen deze werkwijze van ons, nieuwe klanten moeten onze vergaande service ervaren."

Is de klant veranderd?
"De grootste verandering is toch wel het internet. Hierdoor zijn mensen goed geïnformeerd en weten ze wat ze willen. Onze kracht ligt in het verbinden van die kennis tot een geheel, waardoor we mensen goed kunnen adviseren. Zo'n vertrouwensband bouw je op met je klanten en dat wordt gewaardeerd."

Onderhouden jullie uitsluitend Volvo's?
"Onze expertise zit in Volvo's, dat mag duidelijk zijn. Maar we hebben ook veel andere merken in onderhoud. Omdat we bij de Sterngroep horen, beschikken we over alle kennis. Komen we er zelf niet uit, dan is een belletje naar een andere Sterndealer al voldoende."

Zitten jullie nog prettig aan de Nijverheidslaan?
"Voor ons is het ideaal: op loopafstand van het station, de eerste afslag vanaf de A1. Dicht bij het centrum, prettig als je nog even een boodschap wilt doen als je op je auto wacht, voor ons kan het niet beter. Onlangs is het besluit gevallen dat we hier nog zeker drie jaar gevestigd blijven, daar zijn we erg blij mee."

Ondanks de armetierige uitstraling van dit bedrijventerrein?
"Het is jammer dat het op sommige plekken zo verpaupert. We kijken er maar niet meer naar, het is niet anders. Wij hebben geen invloed op de plannen die er zijn voor dit gebied. Het enige dat wij kunnen doen is rondom ons pand de boel netjes houden en dat doen we dan ook. Verder wachten we het maar af. Voor ons is de locatie aan de Nijverheidslaan heel geschikt: goede ligging, goede afmeting, we hebben niets te wensen."

Waarom kiest een Weesper directeur of manager voor een Volvo?
"De zakelijke rijder zoekt van oudsher graag de degelijkheid van de Volvo op, maar voor de jonge markt heeft Volvo ook eigentijdse modellen. Opvallend is dat mensen als ze eenmaal in een Volvo gereden hebben de volgende keer weer voor een Volvo kiezen. Dat heeft alles te maken met het rijcomfort en de degelijkheid van de Volvo. Veiligheid staat voorop bij de Volvo, niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor de andere weggebruikers. De Volvo heeft als enige een voetgangersairbag in de voorklep zitten om maar eens een voorbeeld te geven. Dat de Volvo duurzaam is bewijzen wel de vele klassieke modellen die je nog steeds in het straatbeeld ziet. "

Nog Volvo-nieuws?
"De nieuwe Volvo's beschikken over vier cilinder Drive-E motoren, die leiden tot een groot vermogen en toch een laag brandstofverbruik en een lage CO2-uitstoot. Ook in de hybride autotechnologie en efficiënt krachtsgebruik maken we grote sprongen."

Past het nieuwe design van Volvo nog wel bij het degelijke imago?
"Voor de jongere Volvorijder voldoet het nieuwe – ik durf het zelfs sexy te noemen – design heel goed aan de wensen van de moderne tijd. Zonder ook maar iets in te boeten aan degelijkheid. Dat is het DNA van Volvo, eigentijds en toch tijdloos, dat wordt prachtig gecombineerd. Volvo loopt ook voorop in duurzaamheid, zuinigheid en vooral de laatste snufjes op het gebied van wifi-hotspots in de auto maakt de Volvo voor zakelijke rijders ook erg aantrekkelijk."

Hoe reageerden de IVW-ondernemers tijdens de businessclub?
"Het enthousiasme van andere ondernemers voor ons bedrijf was prettig om te ervaren. We vonden het belangrijk om eens naar buiten te treden. De reacties op de elektrische Volvo waren erg positief en het enthousiasme van onze technici over hun vak werd erg gewaardeerd. We hebben kunnen laten zien wat we in huis hebben en dat kwam goed over."

Als locatie zijn jullie ook regelmatig een stemlokaal, waarom doen jullie dat?
"We willen graag zichtbaar zijn in Weesp. Het is leuk om mensen over de vloer te hebben. Een andere manier van klantenbinding is onze jaarlijkse kerstboomactie. In een sfeervolle setting van kerstmuziek, glühwein en warme chocomel mogen vaste klanten een kerstboom bij ons komen halen. Dat is altijd erg gezellig en je spreekt elkaar weer eens op een andere manier. Deze actie wordt door onze klantenkring erg gewaardeerd."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding