Afbeelding
Foto:

Extra schenking voor de eigen woning

De hypotheekrenteaftrek is al lange tijd onderwerp van gesprek in de politiek. Jarenlang is het alleen bij praten gebleven, maar inmiddels zijn er verschillende regelingen om de hypotheekrenteaftrek te beperken ingevoerd. Daarnaast zoekt de overheid naar mogelijkheden om de Nederlandse huizenmarkt te stimuleren. Reden voor de overheid om onlangs een nieuwe regeling te presenteren: de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling.

Met ingang van 1 oktober 2013 is de eenmalige verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting voor schenkingen die verband houden met de eigen woning tijdelijk extra verruimd. Het bedrag dat belastingvrij geschonken mag worden, is verhoogd van € 51.407 tot maximaal € 100.000, mits de schenking door de ontvanger wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, voor de verbouwing van een eigen woning, het (gedeeltelijk) aflossen van een eigenwoningschuld of het (gedeeltelijk) aflossen van een na verkoop van een eigen woning ontstane restschuld. Bovendien zijn de voorwaarden met betrekking tot de familierelatie, alsmede de leeftijdsgrenzen in deze tijdelijke regeling, komen te vervallen. Dit betekent dat je ook gebruik kunt maken van de schenkingsvrijstelling als je het bedrag schenkt aan iemand met wie je geen ouder-kindrelatie hebt en/of dat de ontvanger van de schenking ouder mag zijn dan 40 jaar.

Heb je in het verleden al eens gebruik gemaakt van de extra schenkingsvrijstellingen voor ouders aan kinderen? Ook dan kun je gebruik maken van deze tijdelijke verruiming. Het eerder geschonken bedrag wordt dan in mindering gebracht op het huidige vrijstellingsbedrag van € 100.000.

De tijdelijke regeling geldt vooralsnog tot 31 december 2013. Als het belastingplan 2014 wordt aangenomen, zal de tijdelijke verruiming echter ook heel 2014 gelden. Vanaf 1 januari 2015 gelden de oude vrijstellingsbedragen, eisen aan de relatie tussen schenker en ontvanger (ouder en kind) en de leeftijd van de ontvanger (tussen de 18 en 40 jaar) weer. De tegemoetkoming dat de schenking ook gebruikt mag worden voor de aflossing van een restschuld ontstaan na verkoop van de eigen woning is structureel. Deze verruiming blijft ook na 1 januari 2015 gelden.

Hoewel de tijdelijke regeling door de overheid is ingevoerd ter vergroting van de rijksinkomsten en ter stimulering van de huizenmarkt, kan de regeling ook jou voordelen bieden. Ben je betrokken bij een traject om vermogen van ouder naar (klein)kind over te hevelen? Of zijn jullie voornemens om hier een start mee te maken? Vraag je adviseur dan naar deze regeling en laat uitzoeken hoeveel voordeel deze regeling jullie oplevert.