Vroege Sinterklaas en kerst

Vanaf begin deze maand is het mogelijk geworden belastingvrij een bedrag van maximaal 100.000 euro te schenken. Dit geld moet gebruikt worden voor een eigen woning. Bijvoorbeeld om een woning te kopen of te verbouwen. De schenking kan ook gebruikt worden om de hypotheek af te lossen of een restschuld weg te werken. Er kan natuurlijk ook minder dan € 100.000 geschonken worden.

Anders dan over het algemeen bij Sinterklaas en de Kerstman hoeft er geen familierelatie te zijn tussen de schenker en de begunstigde (ook wel als grap 'de beschonkene' genoemd), als die laatste maar kan aantonen dat het bedrag in zijn eigen woning is gestoken. Aan de begunstigde wordt verder niet een bepaalde leeftijdseis gesteld. Onderzocht wordt of de schenker ook een rechtspersoon kan zijn.

Als de begunstigde het bedrag heeft ontvangen moet er bij de Belastingdienst via een aangifte aanspraak worden gemaakt op de vrijstelling. Het bedrag kan door de schenker op de bankrekening van de begunstigde worden overgemaakt, maar één en ander vastleggen op papier kan van harte aan te bevelen zijn in verband met nadere bepalingen die verbonden kunnen worden aan de schenking. De vrijstelling geldt tot 1 januari 2015. Voor die tijd moet de schenking zijn gedaan. Als de begunstigde het geld gebruikt om af te lossen op zijn hypotheek, moet er rekening mee worden gehouden dat er misschien een boeterente betaald moet worden.

Zoals aangegeven zou de schenker voorwaarden kunnen verbinden aan de schenking. Zo zou er bijvoorbeeld bij een familierelatie tussen beiden bepaald kunnen worden dat de schenking terugkeert naar de familie bij overlijden van de begunstigde. Ook zien we vaak dat de zogenoemde anti-schoonzoon/dochterbepaling aan de schenking wordt verbonden.

Als ouders eerder aan hun kinderen een schenking voor de eigen woning hebben gedaan, dan zijn er mogelijkheden om nu nog een extra schenking te doen. Dit geldt ook als het kind ouder is dan veertig jaar. Er zijn ook mogelijkheden om te schenken zonder dat ouders de portemonnee hoeven trekken, bijvoorbeeld als zij eerder het kind geld leenden voor het huis.

Kortom, extra mogelijkheden genoeg, maar zoals zo vaak in het leven: 'bezint eer gij begint' en laat je goed van tevoren informeren.