Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Je thuisvoelen in stijlvolle ambiance

Een gelegenheid in Weesp waar jong en oud met plezier komt lunchen of dineren in een ambiance die stijlvol is. Dat was en is de gedachte achter 'De Gelagkamer van Weesp' van Martin Boer en Erik Ritsma, van de zomer openden ze de deuren.

Een gelagkamer is een middeleeuwse term voor een kamer waar gegeten en gedronken wordt en waar bediening een prettig aanvulling is op het verblijf. "We willen graag dat gasten zich thuis voelen, daarom kozen we voor een huiskamerachtige inrichting", lichten de uitbaters toe. Martin Boer is de volleerde gastheer in de Gelagkamer en Erik Ritsma zwaait als kok de scepter in de open keuken in het hart van de zaak. Boer: "Na 28 jaar de kleine bistro LaRuelle aan de Oudegracht te hebben gerund, hebben we voor een korte periode ons heil buiten Weesp gezocht. In Hoge Hexel in Overijssel hebben we met succes een restaurant annex partycentrum nieuw leven ingeblazen, maar Erik kon er niet aarden. Heimwee naar Weesp. Een ding wist hij zeker: 'ik wil als kok niet weggestopt worden, maar zichtbaar mijn werk doen.' Midden in het circus staan, noemt hij dat en dat klopt: het is een feest om te zien hoe hij de heerlijkste gerechten klaarmaakt." De menukaart biedt elk wat wils. Van een handgesneden boterham van Erik of een salade tot een Noordzeetong of runderribeye, alles is vers en vanzelfsprekend van goede kwaliteit. Trots zijn Boer en Ritsma op hun vondst van het 3-gangen marktmenu. "Dat serveren we elke dag en is uit te breiden naar het Gelagkamerarrangement, waarbij we naast de gerechten (onbeperkt) Boerenlandwijn schenken. Gewoon gezellig met de fles op tafel inclusief tafelwater en koffie toe. Het is een groot succes. Sowieso mogen we niet klagen over aanloop. Sinds de opening zitten we bijna elke avond vol." De winkeliers aan de Slijkstraat zijn ook blij met de komst van de heren, die al meteen het initiatief namen voor een pompoenmarkt in combinatie met de koopzondag. "Onze buren waren meteen voor. Een leuke aankleding van het centrum met rode lopers en pompoenen: het hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn om reuring in de stad te krijgen."

De Gelagkamer over Rijx
De samenwerking met Jolanda de Rijk is Boer en Ritsma heel goed bevallen. "We hadden zelf al een idee over hoe het logo en het menu er uit moesten zien, maar Jolanda zette de technische puntjes op de i. De website is een logisch gevolg en ook de vindbaarheid door zoekmachines kunnen we aan haar overlaten. Het woord nee kent Jolanda niet en net als wij ziet zij in elk probleem een uitdaging."