Afbeelding
Foto:

Let op de
grote letters

Out of the box, zo zou een ondernemer De Hogeweyk omschrijven. De zorginstelling huisvest dementerende ouderen op een manier die overal ter wereld de aandacht trekt en waarmee prijzen in de wacht worden gesleept. De Hogeweyk ontvangt gasten uit binnen- en buitenland die het concept met eigen ogen willen zin. CNN maakte onlangs een hele serie programma's over De Hogeweyk onder de titel 'Dementia Village'.

Wat hier zo bijzonder is, is dat verpleeghuis Hogewey de vorm heeft aangenomen van een klein stadje, De Hogeweyk, waar 152 dementerende ouderen wonen in 23 verschillende woningen. Hier kan de dementerende het leven voortzetten zoals hij of zij gewend was, ondersteund door zorg en service. In De Hogeweyk kunnen de dementerende bewoners gewoon veilig hun eigen voordeur uitlopen en kiezen uit een route naar het Vijverpark, het Grote Plein, de Passage, de supermarkt, het theater, het restaurant, het café en nog veel meer. Logo's [+] Letters bracht afgelopen maand op al die plaatsen gevelbelettering aan, want daar was men in De Hogeweyk nog niet aan toegekomen.

Doosletter met lichtlijn van LED
De reclameuitingen zijn met opzet heel verschillend, net als in een echte stad. Niet alleen het ontwerp, ook de techniek verschilt. Erik Veenstra van Logo's [+] Letters legt uit. "Bij het theater zijn doosletters gebruikt met een lichtlijn van LED eronder. DIt geeft meer lichtopbrengst dan neon, is zuiniger in gebruik en heeft een veel langere levensduur. Bij het restaurant zijn ook doosletters gebruikt, maar die worden indirect uitgelicht naar achteren, ook met LED, waardoor er als het ware een aureool om de letters wordt gevormd. Bij het café is de tekst uitgefreesd uit 8 mm kunststof en met behulp van afstandnokjes tegen de gevel aan gemonteerd. De verlichting gebeurt met spotjes boven de tekst. De ronde lichtbak is dubbelzijdig en ook voorzien van LED-verlichting. Boven de werkplaats is gekozen voor een heel simpele onverlichte gevelbeplating. De Mozartzaal is weer uitgefreesd en voorzien van een goud geslepen rvs-laag. Het uithangbord daarnaast is gesmeed en gepoedercoat en later voorzien van de afbeelding. De uitvoering van het bord voor de Fysiotherapeut is hetzelfde als het café."

Scherpe prijs
Het contact met De Hogeweyk kwam heel toevallig tot stand, vertelt
Jacqueline Zijlstra van Logo's [+] Letters. "We hadden de belettering gedaan voor het Gezondheidsgebouw in Weesp en moesten de rekening daarvoor bij de verschillende partners neerleggen, waaronder Vivium, de overkoepelende zorginstelling waar ook De Hogeweyk onder valt. Toen ik eens opbelde omdat de betaling wat lang op zich liet wachten, kwam ik in contact met Eloy van Hal en die zei: misschien hebben we nog een mooie klus voor jullie. Daar rolde uiteindelijk de opdracht uit. Het is een commerciële opdracht, maar we hebben wel een zeer scherpe prijs gerekend om het mogelijk te maken. Erik en ik zijn maar met z'n tweeën en hebben weinig overhead, dus dat kon ook wel. Als dank voor de opdracht nemen we de belettering van het Uitbureau, die nog volgt, voor onze rekening."

Restaurant
Erik en Jacqueline kijken met zeer veel genoegen terug op het project en krijgen er al enthousiaste reacties op. "Vooral de Theaterzaal is ontzettend gaaf, zeker in het donker. We zijn er ontzettend trots op dat wij als klein bedrijf bij zo'n internationaal vermaarde instelling deze klus hebben kunnen doen." Beiden zijn ook op hun beurt weer enthousiast over De Hogeweyk. De faciliteiten zijn namelijk niet alleen voor de bewoners, maar voor iedereen. Het Weesper bedrijfsleven weet dan ook al steeds vaker de weg naar bijvoorbeeld de Theaterzaal en het restaurant (ook voor lunch en ontvangst van grote groepen) te vinden.

Logo's [+] Letters
Zuiderzeelaan 89, Weesp
(0294) 450555
www.lenl.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding