Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

DyeCoo klaar voor
nieuwe stap, Mommaal blijft innoveren

De waterloze verfmachine van het Weesper bedrijf DyeCoo verovert de wereld verder en verder. De eerste uitrol van machines in Taiwan is succesvol verlopen. Oprichter Reinier Mommaal vindt het nu voor zichzelf tijd om terug te treden. "De volgende fase is niet mijn ding, ik blijf liever op zoek naar nieuwe technieken die een ommezwaai kunnen betekenen."

Het verhaal van DyeCoo Textile Systems is al vaker verteld, ook in dit blad. Toch nog even een korte samenvatting. DyeCoo is erin geslaagd een textielverfmachine op de markt te brengen die textiel verft op basis van CO2 (koolstofdioxide) in plaats van met water. In een industrie die miljarden liters water per maand met kleurstof vervuilt, betekent dat een enorme verlichting van de milieubelasting. DyeCoo moet de grote internationale kledingfabrikanten in Zuidoost-Azië er nu van zien te overtuigen dat ze over moeten stappen op hun milieuvriendelijke verfmachine. Een mooi milieuverhaal is niet voldoende, het gaat om enorme investeringen en afschrijvingen, bedrijfszekerheid, vertrouwen, belangen enzovoort. DyeCoo slaagt erin stapje voor stapje vooruitgang te boeken. Wat erg meehelpt is dat Nike en Ikea in DyeCoo investeren en deze innovatie omarmen. Er draaien nu vier DyeCoo-machines in Zuidoost-Azië en die zijn volledig operationeel.

"We zijn er nog lang niet", zegt Mommaal. "De volgende fase is opschalen, professionaliseren, internationale sales. En dat is niet mijn ding. Dat moeten anderen doen", aldus de Weesper ondernemer. Hij trekt zich daarom terug als CEO en blijft als adviseur verbonden. Ian Spoelstra is het nieuwe commerciële gezicht van DyeCoo. Hij is afkomstig van moederbedrijf FeyeCon. Mommaal stort zich op zijn nieuwe onderneming Clean-Bridge Technologies.b"Ik heb gemerkt hoe leuk het is om met nieuwe techniek een ommezwaai te kunnen bewerkstelligen. Dat wil ik in mijn leven nog een paar keer doen. Vandaar deze stap. Ik wil helpen andere goede duurzame ideeën naar de markt te krijgen, de brug te zijn tussen het idee en de markt. Met de contacten en ervaringen van DyeCoo kan ik dat denk ik heel goed."

Het bezoek dat burgemeester Horseling afgelopen maand bracht aan DyeCoo (foto) was daarom een kennismaking en een afscheid tegelijk. De burgemeester was er in het kader van het bedrijfsbezoek, waarbij ook anderen van de gemeente en de IVW aanwezig waren. De burgemeester kende DyeCoo nog niet goed, maar raakte al snel zeer onder de indruk. "Dat gebeurt vaker en dat blijft leuk", aldus Mommaal.