Afbeelding
Foto:

Daar sta je dan…

Daar sta je dan. Zegt je partner dat ze 'toe is aan een nieuwe uitdaging'. En vertrokken is ze. Wat nu? Een ouderschapsplan opstellen, je huis en inboedel (laten) taxeren en een advocaat zoeken. Om van het verdriet maar niet te spreken. Daarbij komt nog, hoeveel spullen je ook hebt, als je ze samen deelt, kom je uiteindelijk toch tekort. Een lastige tijd dus.

Gelukkig heb je op een gegeven moment je leven weer op de rit. De moeilijke tijd van de scheiding ligt achter je en je bent klaar voor de toekomst. Een toekomst die je zo gunstig gezind is, dat je zelfs binnenkort met pensioen mag. Ineens gaat de telefoon. De moeder van je kinderen (eerste leg) aan de lijn met de hartelijke felicitaties van je aankomend pensioen. En daarbij belt ze ook meteen om haar rekeningnummer door te geven zodat jij haar deel van je ouderdomspensioen over kan maken. En ineens heb jíj een nieuwe uitdaging…

Zorg dat dit jou niet overkomt. Pensioen is een veel vergeten onderwerp bij echtscheiding of het verbreken van het partnerschap. Wanneer je als DGA zelf niets regelt, heeft de (ex-)partner automatisch recht op de helft van het tijdens huwelijk opgebouwd ouderdomspensioen. Daarnaast heeft de (ex-)partner recht op het zogenaamde bijzonder nabestaandenpensioen. Vaak komt dit pas aan het licht tegen de tijd dat je als DGA daadwerkelijk met pensioen gaat en daardoor geen tijd meer hebt om orde op zaken te stellen.

Ga je scheiden? Laat dan op z'n minst het echtscheidingsconvenant door een pensioenadviseur controleren, dan weet je ten minste wat je precies afgesproken hebt. Beter is het natuurlijk een pensioenadviseur in het echtscheidingstraject te betrekken. Uitleg van de materie aan beide (ex-)partners leidt er toe dat partijen weten waar het over gaat en wat de gevolgen van de keuzes zijn. Want keuzes rond pensioen zijn er bij een echtscheiding genoeg. Zo kunnen partijen namelijk besluiten een andere verdeling toe te passen, de waarde van het pensioen te verrekenen of helemaal niet tot verdeling van het pensioen over te gaan. Daarnaast kunnen partijen nog besluiten om na de verdeling of verrekening conversie toe te passen. Deze keuzes moeten echter wel gemaakt zijn voordat het echtscheidingsconvenant definitief opgesteld is. Zo niet, dan doet de overheid dat voor je.