Vroege Sinterklaas en Kerst II

Zoals een cycloon of hurricane zijn eigen naam krijgt, is dat bij zeer bijzondere juridische onderwerpen soms ook het geval. Zo kennen we het zogenoemde 'bakstenentestament' en het 'tweetrapstestament'. Ook de nieuwe, van schenkbelasting vrijgestelde, hoge schenking heeft al een eigen naam: de 'jubel-schenking'. Het lijkt mij inderdaad wel reden tot juichen om een bedrag van (maximaal) 100.000 euro te ontvangen voor je eigen huis. Hetzelfde zal voor de schenker gelden, die graag zijn vermogen ziet verminderen (AWBZ?).

Overigens is de vrijstelling ook van toepassing op een woning die in het buitenland is gelegen, mits met het betreffende land een verdrag is gesloten ter voorkoming van dubbele belasting met uitwisseling van fiscale informatie. Uiteraard is daar (lang) niet alles mee gezegd. Sterker nog, er kunnen zelfs redenen zijn om niet te vroeg te juichen! Zo kan als 'nadeel' gelden, dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek vermindert/verdwijnt.

We zijn bij schenkingen over het algemeen gewend, dat het gaat om de relatie tussen ouders en kinderen. In de nieuwe regeling is deze relatie niet meer direct van belang. Zelfs een rechtspersoon, zoals een BV, zou de schenking kunnen doen. Rechtspersonen doen dat normaal gesproken niet zomaar. Vandaar dat het vooral denkbaar is dat de BV van de ouder(s) de schenking doet. Maar pas op, maar de nadelen zijn wellicht veel groter dan de voordelen.

Volgens de wetgever is in de gevallen van schenking door een BV van je ouder(s) voor de Successiewet, de schenking namelijk afkomstig van de aandeelhouder zelf (doorgaans de ouder). De betaling door de BV is dan een uitdeling, die belast is/kan zijn met aanmerkelijkbelangheffing. Verder zal deze uitdeling voor de vennootschapsbelasting niet aftrekbaar zijn van de winst. Gevolg is verder dat een schenking van € 100.000 van zowel de BV als van de vader/enig aandeelhouder niet tot de mogelijkheden behoort, althans zal worden gezien als een totale schenking van € 200.000 waarvan € 100.000 belast is met schenkingsrecht.

Overigens is het in beginsel geen probleem als één begiftigde van twee aparte schenkers de maximale schenking krijgt. Het wordt wel een probleem als de aparte schenkers partners van elkaar zijn in de zin van de wet. Dan worden de schenkingen bij elkaar geteld. Precies hetzelfde geldt omgekeerd als één schenker schenkt aan aparte begiftigden. Zijn de begiftigden elkaars partner in de zin van de wet, dan gaat het toch weer mis.

Tot slot (voor nu): indien de schenking wordt gebruikt ter aflossing van de bestaande eigenwoning schuld, dan zou betreffende bank boeterente in rekening kunnen brengen. Vraag dus van te voren bij betreffende bank na of er boeterente in rekening wordt gebracht en zo ja hoeveel.