Afbeelding
Foto: André Verheul

Gemeente Weesp pakt zaken op Nijverheidslaan toch anders aan

B&W willen de zaken op de Nijverheidslaan toch anders aanpakken. Geen transformatie in één keer, maar een stapsgewijze en gedeeltelijke omvorming van bedrijventerrein naar woonwijk. Waarbij het goed mogelijk is dat het eindresultaat uiteindelijk een mix van wonen, werken en waterrecreatie wordt.

In de Structuurvisie Bedrijventerreinen staat dat de Nijverheidslaan op termijn moet transformeren naar een woongebied. Een ambitieus plan dat in deze economisch krappe tijden niet van de grond komt. Ontwikkelaar Dura Vermeer kwam niet tot een haalbare exploitatie en trok zich terug uit het project. Door slechts een deel van het plan op te pakken, wordt het project makkelijker te realiseren, zo verwachten B&W. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om sommige stukken aan de Nijverheidslaan al te bestemmen voor woningbouw. Dat gaat dan vooral om de braakliggende gronden en het perceel van de voormalige Renault-garage aan de waterkant (in eigendom van de gemeente). Dat maakt het mogelijk om op kleine schaal woningbouw te realiseren. Wethouder Zierleyn van Economische Zaken liet weten dat er aan de Nijverheidslaan ook een nautische hoek zou moeten komen met bedrijven en wellicht ook woningen die een directe relatie met het water (de Vecht) hebben.

Deze aanpassing betekent dat de bestaande bedrijven kunnen blijven aan de Nijverheidslaan, in elk geval voor een langere periode. "We richten ons eerst alleen op het braakliggende deel en de panden die al door de gemeente zijn aangekocht. De rest van dit bedrijventerrein laten we voorlopig zoals het is. Daarmee geven we de bestaande bedrijven zekerheid. Zij mogen daar blijven", aldus de wethouder. Dat klinkt als goed nieuws voor de bedrijven die niet happy waren met de gerezen onzekerheid rond hun vestigingslocatie. De voorgenomen transformatie tot woonwijk was weliswaar weinig concreet, maar hing voor een aantal bedrijven wel hinderlijk boven de markt. Bovendien bleek het verhuizen van bedrijven naar bijvoorbeeld bedrijventerrein Noord veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ook in de nieuwe aanpak is nog niet helemaal precies duidelijk hoe de Nijverheidslaan er over twintig jaar uitziet, maar de ergste onrust bij de betreffende bbedrijven is nu verdwenen. Voor de herontwikkeling van de braakliggende gronden wordt het oude plan voor de woonwijk nog wel als leidraad gebruikt. Ook toen was daar al een nautisch kwartier bedacht met bedrijven die gericht zijn op watersport. In de raadscommissie is de aanpassing door een ruime meerderheid goed ontvangen.