Afbeelding
Foto: Brian Elings

Eén aanspreekpunt

Tijdens de IVW BusinessClub op 12 november konden we al kennis maken met Glenn Janssen, de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente Weesp. Met zijn aanstelling is er bij de gemeente één aanspreekpunt gekomen voor het bedrijfsleven. "Daar was ook bij de gemeente grote behoefte aan."
 

Het hebben van één aanspreekpunt bij de gemeente was een langgekoesterde wens van bedrijvenvereniging IVW. Maar ook bij de gemeente zelf zijn ze blij met hem, zegt Janssen. "Binnen de gemeentelijke organisatie is het ook niet altijd duidelijk wat bedrijven precies willen. Bovendien heeft een aanvraag vaak raakvlakken met meerdere afdelingen. Ik zorg nu voor een centrale coördinatie daarvan, dat is voor iedereen prettig." Wat helpt is dat Janssen feeling heeft met wat er speelt bij bedrijven en begrijpt hoe een ondernemer zijn zaken graag voor elkaar heeft en krijgt. "Mijn functie past in het vergroten van de toegankelijkheid van de gemeente. Zo kunnen we uiteindelijk ook bij het beleidmaken al rekening houden met de wensen van het bedrijfsleven."
Janssen is 31 jaar en studeerde commerciële economie en communicatiewetenschappen. Hij komt over van de communicatieafdeling van de gemeente Weesp. Hij is dus nu officieel 'bedrijfscontactfunctionaris'. "Misschien een tikje oubollige benaming, maar het geeft wel precies aan wat mijn taak is, dus laten we het zo maar blijven noemen." Eén van de eerste opdrachten waarmee Janssen in deze functie aan de slag ging, is het bomenplan. Er is geld om op het bedrijventerrein Noord tientallen bomen te planten. Dat komt de uitstraling van het terrein ten goede. De gemeente kan de bomen echter niet kwijt op gemeentegrond, dus wordt gevraagd op welke bedrijfsgrond ze mogen staan. "Daarmee heb ik al meteen mooie contacten opgebouwd. Als ik bij zo'n bedrijf binnenstap, hoor ik meteen tien verhalen, positief en negatief. Daar kan ik vervolgens weer wat mee. Eigenlijk kunnen bedrijven bij mij terecht met alles wat de gemeente aangaat. Ik stuur het vervolgens door naar de juiste afdeling(en) en hou steeds een vinger aan de pols. Dat laatste is natuurlijk ook heel belangrijk."
De bedrijfscontactfunctionaris heeft uiteraard ook regelmatig contact met de IVW. Van beide kanten wordt er nu al gesproken van een goede wisselwerking. Verder ziet Janssen zijn nieuwe job ook als een promotionele functie. "We willen de stad goed verkopen, zowel bij huidige als nieuwe ondernemers. We willen graag laten zien wat we doen voor ondernemers. We doen veel, maar nog niet alles is voldoende bekend. Ik kan ook op dit vlak op allerlei manieren bijdragen. Zo zal de gemeente zich presenteren tijdens de B2B-dagen in januari."