Afbeelding
Foto: Brian Elings

Zin in 2014

Samenwerking gemeente
"We hebben een goed contact met de gemeente. We staan open voor elkaar en we bereiken daardoor ook dingen. Dat is meer dan menigeen denkt. In die zin is het opvallend dat de gemeente Weesp in een onlangs gehouden MKB-vriendelijkheidsenquête bij ondernemers middelmatig scoort terwijl Weesp toch aan veel criteria voldoet. Dat betekent dat de gemeente nog beter moet communiceren wat er verbeterd is. Het uitdragen dat Weesp een goede vestigingsplaats is, kan ook beter. De vaste contactpersoon bij de gemeente, in de persoon van Glenn Janssen, zal daar zeker aan bijdragen. De aanstelling van Glenn is uiteraard ook om allerlei andere redenen heel positief. Het is erg efficiënt dat we als bedrijfsleven nu één contactpersoon bij de gemeente hebben. Eindelijk."

Nijverheidslaan
"We zijn blij dat de plannen voor de Nijverheidslaan worden afgeschaald (zie artikel elders in dit blad - red). Dat brengt rust bij de bedrijven daar. Het is logisch dat je in deze tijd geen kostbare transformatie van de grond krijgt. Het betekent dat bijvoorbeeld een mooi bedrijf als Smit en Zoon voor Weesp behouden blijft. Er moet aan de Nijverheidslaan natuurlijk nog wel steeds iets gebeuren aan de infrastructuur en uitstraling."

Regio
"Wat betreft de regio is alle energie de laatste jaren gaan zitten in samenwerkingen in de Gooi en Vechtstreek. Weesp kiest echter nu voor een gemeentelijke samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Als bedrijvenvereniging hoeven wij niet per se ook die kant uit, maar je zoekt je samenwerking toch bij voorkeur in hetzelfde gebied. Denk aan het wethoudersoverleg. Als Weesp straks bij een andere regio is aangesloten, zitten wij er bij die overleggen in 't Gooi toch heel anders bij. Daarom zoeken we binnenkort contact met de industrievereniging van Breukelen voor een kennismaking. Een gemeentefusie op termijn, waardoor Weesp opgaat in een grotere gemeente, is uiteindelijk onontkoombaar. Er zitten voor- en nadelen aan. Op zich is het voor het bedrijfsleven goed om een sterke gemeente te hebben. De toekomst ligt dus in de combinatie met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Voorlopig profiteren we ook nog van de samenwerking binnen Gooi en Vechtstreek. De regionale ontwikkelingsmaatschappij iLocator doet daar goed werk, zoals het realiseren van het regionale bedrijfsloket. Mogelijk kan de IVW een brug slaan door bijvoorbeeld iLocator ook te laten meekijken in het gebied van Stichtse Vecht en Wijdemeren. Maar het kan ook lastig blijken, onze positie in die twee regio's. We zullen moeten uitvinden wat het beste voor ons is."

2013
"Ondanks alle regionale ontwikkelingen blijft de IVW zich uiteindelijk hoofdzakelijk op Weesp, Muiden en omstreken focussen. Op enkele punten hebben we een teleurstellend jaar achter de rug. Een jaar geleden hamerde ook ik op deze plek op het behouden en creëren van werkgelegenheid door de komst van Action en PostNL mogelijk te maken. We zijn onder de indruk van hoe de Vereniging Het Domijn de grond heeft weten te verwerven. Ze hebben het slim gespeeld. Maar het is doodzonde dat de komst van PostNL naar Weesp nu waarschijnlijk niet doorgaat. Ik ben benieuwd of het Domijn-terrein beschikbaar komt voor andere bedrijven, zoals nog steeds de bedoeling is. Daar is wel enige scepsis over bij mij, ja. Het is belangrijk om terrein beschikbaar te krijgen, niet alleen voor nieuwe vestigingen, maar ook om bestaande bedrijven die nu tegen hun grenzen aan zitten te behouden. In Weesp zijn er vier à vijf bedrijven die groter willen of moeten, maar daar vooralsnog in Weesp geen mogelijkheden voor zien. Een enkel bedrijf is om die reden al vertrokken. Er staan veel positieve punten tegenover. Ondanks de moeilijke tijden hebben Weesper bedrijven uitgebreid en zijn er bedrijven in Weesp bijgekomen."

Gemeenteraadsverkiezingen
"Bij veel politieke partijen in Weesp staat het bedrijfsleven van Weesp er niet goed op. In de discussies in de gemeenteraad ging de meerderheid niet voor de economie. Daar ben ik niet positief over. Speerpunt nummer 1 moet zijn: werk, werk werk. En het MKB is nu eenmaal die werkgever. Dus moet je die als gemeente optimaal faciliteren om te kunnen groeien en de werkgelegenheid te behouden of uit te breiden. Werkgelegenheid is goed voor ons allemaal, niet alleen voor de directeuren. De IVW wil haar invloed aanwenden richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. We zullen de partijen op het belang van de economie wijzen. Ik kan mij voorstellen dat niet alleen de DGA's, maar zeker ook de werknemers van alle bedrijven in Weesp en Muiden willen weten wat de verschillende partijen beloven op het gebied van het lokale bedrijfsleven. Het raakt tenslotte hun baan."

Economie
"Het positieve is dat de economie weer in de lift zit. De makelaars merken dat aan een voorzichtige toename van de vraag naar kantoorruimte. Het aantal faillissementen in Weesp valt naar verhouding heel erg mee. Er zijn in de afgelopen periode ook veel nieuwe bedrijven begonnen en panden opgeknapt. Het beeld van het Weesper bedrijfsleven is zonder meer positief. Tijdens de bedrijfsbezoeken en de businessclubs merk ik ook dat de ondernemers positief zijn. Hartstikke positief zelfs. Ze moeten nog steeds hard werken, maar ze doen ook nog steeds goede zaken vanuit Weesp. We hebben een prachtig bedrijfsleven in ons werkgebied. Dat merk ik telkens weer tijdens de bedrijfsbezoeken die we geregeld doen met het college van B&W. Achter die soms saaie gevels zitten de mooiste bedrijven, die goed draaien, aansprekende producten maken, volop exporteren, financieel gezond zijn, innovatief zijn en bereid zijn te investeren."

Uitstraling
"De foto's bij dit artikel bevestigen het beeld dat je steeds duidelijker het verschil ziet tussen de ondernemers die wel hun verantwoordelijkheid nemen voor een mooie uitstraling van hun pand en wie het laten versloffen. Je ziet aan de ene kant (en gelukkig steeds meer) heel mooie panden. Maar aan de andere kant zit er af en toe een ouwe bende tussen. Aanjager Jeroen van der Kraats van de ontwikkelmaatschappij is bezig om ook die pandeigenaren te enthousiasmeren er iets van te maken. Een kwestie van een lange adem."

2014
"Het doel blijft om alle drie de bedrijventerreinen te verbeteren. Het is goed om te zien dat er op Noord al veel gebeurt en in gang is gezet. Over de Nijverheidslaan heb ik het net al gehad. Op het Van Houten Industriepark zijn zorgen om de leegstand van de kantoren. Wat betreft de revitalisering had ik gehoopt dat we in 2013 meer stappen hadden kunnen maken. Dat brengt ons weer bij mijn teleurstelling over de Bloemendalerweg. Het is jammer dat we niet die vliegende start hebben kunnen maken op het terrein van Het Domijn. We hadden onze hoop gevestigd op de ontwikkelmaatschappij om samen met Het Domijn de werkgelegenheid te stimuleren. Dat is niet gelukt. Of ik moet zeggen: nóg niet gelukt. Ondanks de teleurstelling ben ik niet pessimistisch, integendeel. Voor komend jaar verwacht ik een aantrekkende economie. In Weesp zullen wij daar snel voordeel van merken, omdat we een sterk bedrijfsleven hebben en ten opzichte van omliggende plaatsen een voorsprong hebben met het verbeteren van de bedrijventerreinen."

Afbeelding