Huwelijksregels op de schop?

Heel even was ik in de verleiding de column van eind 2010 gewoon weer in te sturen. De geschiedenis gaat zich namelijk herhalen en niet zo zuinig ook. In 2008 en weer in 2010 lag er namelijk een wetsvoorstel voor wijziging van de huwelijksregels. Het stelsel van de gemeenschap van goederen zou aangepast en beperkt worden. Hoewel vrijwel iedereen zijn zegje had gedaan, werd het toch door toedoen van een hele kleine politieke minderheid afgeschoten en bleef het in de spreekwoordelijk la. Tot de herfst van 2013! We proberen het gewoon nog een keer.

Nu is er opeens blijkbaar wel een meerderheid gevonden en staan de media weer vol. Van wat eigenlijk? Van dat wat allang klaarligt om ingevoerd te worden: modernisering van de gemeenschap van goederen. Kort gezegd komt het wetsvoorstel erop neer dat de gemeenschap van goederen alleen nog maar bestaat uit het inkomen en vermogen dat tijdens het huwelijk door de echtgenoten/partners wordt verkregen. Schenkingen en erfenissen zouden altijd buiten de gemeenschap vallen.

Let op, het is een voorgestelde wettelijke regeling, dus van toepassing als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat zonder het opstellen van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden. Uiteraard zal de mogelijkheid van huwelijkse voorwaarden gewoon blijven bestaan. Tenslotte zijn er nog steeds genoeg redenen om de (beperktere) gemeenschap van goederen nog verder te beperken.

Leuk wordt de vraag vooral of de huwelijkse voorwaarden ook een verruiming van de gemeenschap van goederen kunnen inhouden. Misschien willen aanstaande echtgenoten juist wél alles wat ze al hebben voor het huwelijk gezamenlijk eigendom maken. Ook daar kunnen namelijk goede redenen voor zijn, zoals besparing van overdrachtsbelasting. Vooral de fiscale gevolgen van die (eventuele) mogelijkheid moeten we hoe dan ook goed in de gaten houden.

Hoe zit het trouwens met de beroemde anti-schooonzoon(m/v)clausule die vrijwel altijd in een testament is terug te vinden en soms ook bij schenkingen? Je zou natuurlijk als je een testament op laat maken kunnen denken dat die clausule niet meer nodig is. Schenkingen en erfenissen vallen naar (voorgesteld) nieuw recht toch buiten de gemeenschap van goederen? Dat lijkt in eerste instantie juist. Maar hoe zit het met een gemeenschap van goederen die al bestond bij het in werking treden van de wet (als het doorgaat)? Blijft dat gewoon een 'oude' gemeenschap van goederen waarin schenkingen/erfenissen wel 'gewoon' vallen? En hoe zit het als je onder de nieuwe wet huwelijkse voorwaarden maakt die aansluiten bij de 'oude' gemeenschap van goederen?

Een hoop vragen en aandachtspunten. Op zoek naar antwoorden?!