Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Steeds op zoek naar exclusieve wijnpareltjes

Pronk Juweel, bekend om haar kazen, versgebrande noten en bonbons, ontwikkelt zich haast ongemerkt tot wijnimporteur van bijzondere wijnen. Jaarlijks gaat Hans Strijd, de wijnman binnen het familiebedrijf, op zoek naar kleine wijnboeren wier wijn zich onderscheidt in kwaliteit en exclusiviteit.

Wijn neemt een niet onbelangrijke plek in binnen het assortiment van Pronk Juweel en in de meeste van de samengestelde kerstpakketten zit een wijn van eigen signatuur. "Toen Stef Pronk jaren geleden na een vraag om levering van 32 kerstpakketten tegen zijn moeder zei: 'mam, ik denk dat we er ook maar eens een flesje wijn in moeten doen', was zij daar zwaar op tegen. 'Jongen, stel dat we zes dozen met zes flessen inkopen, dan blijven we toch met vier flessen zitten", zo vertelt zwager Hans Strijd lachend de beroemde familieanekdote. Als je de hoge torens aan dozen wijn in de hallen van Pronk op het Van Houten Industriepark ziet, is het niet voor te stellen dat er aanvankelijk aarzeling was bij het wijnenplan. Dit jaar zullen er honderdduizenden flessen in de kerstpakketten verwerkt worden. Strijd houdt zich sinds een paar jaar bezig met de wijninkoop. "Hoogtepunt is de jaarlijkse beurs 'Pro Wein' in Düsseldorf waar het drie dagen kijken en proeven is, net zolang totdat we de pareltjes onder de kleine wijnboeren hebben gevonden. Zij leveren binnen Nederland exclusief aan ons, dat is de deal." Bevlogen toont de wijnkenner de mooiste wijnen: 'Cape Dreams', een wijnhuis dat bijdraagt aan lokale jeugdprogramma's in Zuid-Afrika en duurzaam produceert. Of wat te denken van de Italiaanse 'Brolo', geproduceerd door vader en dochter aan de oevers van het Gardameer? Strijd: "Klanten komen voor onze wijnen terug, het mooiste compliment dat je kunt krijgen."
Aan de basis van Pronk Juweel ligt de delicatessenzaak met dezelfde naam in het Weesper centrum. Toen de drie broers Joop, Dirk en Stef Pronk de zaak en de marktkraam met kaas van hun ouders overnamen, breidden ze al snel hun activiteiten uit met delicatessen, kerstpakketten en relatiegeschenken. Al jaren mag het bedrijf zich rekenen tot de grootste kerstpakkettenleveranciers van Nederland. "Het vereist elk jaar weer een strakke logistieke planning, maar als het allemaal weer is gelukt is de voldoening groot."

Pronk Juweel over Machinefabriek Buitendijk
Stef Pronk: "De firma Buitendijk neemt al jaren bij ons hun kerstpakketten af en bestellen wijnkistjes voor hun relaties. Pronk Juweel stelt ieder jaar een mooi assortiment samen, afgestemd op hun wensen. Ook Buitendijk is een familiebedrijf dat door hard werken een geweldige zaak heeft weten op te bouwen. Daar hebben we waardering voor."

Afbeelding