Afbeelding
Foto:

Je opdrachtgever gaat failliet, wat nu?

Helaas komt het de laatste tijd te vaak voor. Je hebt een mooie opdracht, gaat aan het werk en levert jouw goederen of diensten af. Daarna stuur je de factuur en ineens blijkt jouw opdrachtgever failliet te zijn verklaard. Heel vervelend, maar soms kun je nog iets doen om je positie te versterken of je goederen terug te krijgen.

Vordering indienen bij de curator
In het geval van een faillissement verliest de gefailleerde het beheer over zijn vermogen. Alleen de curator mag nog namens de gefailleerde handelen. Als je een vordering hebt, dan kun je deze ter verificatie indienen bij de curator. Vaak zal echter blijken dat bepaalde schuldeisers voorrang hebben (bijvoorbeeld de werknemers of de bank) en dat er voor schuldeisers zonder voorrangsrecht weinig tot niets overblijft. Desondanks valt het aan te raden om je vordering in te dienen bij de curator. Dit kan door het sturen van een brief met bewijsstukken van de vordering, bijvoorbeeld de facturen.

Zekerheden en mogelijkheden
In sommige overeenkomsten of algemene voorwaarden staan zekerheidsrechten opgenomen waar je in het geval van een faillissement van de afnemer/opdrachtgever nog steeds een beroep op kunt doen, zoals een eigendomsvoorbehoud, pandrecht of borgtocht. Daarnaast zijn er ook een aantal wettelijke zekerheden waar je mogelijk een beroep op kunt doen. Bijvoorbeeld verrekening (tenzij dit contractueel is uitgesloten), retentierecht of het recht van reclame.

Het retentierecht laat zich het makkelijkst uitleggen door middel van een voorbeeld: de garagehouder die een auto in zijn garage heeft staan terwijl de rekening voor de reparatie nog niet is betaald, mag zich erop beroepen dat hij de auto pas afgeeft nadat de curator de rekening heeft betaald.

Het recht van reclame is het recht van de verkoper van een roerende zaak (bijvoorbeeld een product of goed) om de zaak terug te vorderen indien de koopprijs niet betaald is. Zo heeft bijvoorbeeld een garagehouder die een auto heeft verkocht en geleverd terwijl na de levering blijkt dat de koper failliet is verklaard nog voordat deze de koopprijs heeft voldaan, de mogelijkheid om een beroep op het recht van reclame te doen en de auto op te eisen.

Wat te doen als de curator nakoming verlangt?
De curator is ook bevoegd om nakoming te verlangen van overeenkomsten die vóór het faillissement zijn gesloten. Doorgaans zal de curator dit alleen doen als dit gunstig is voor de boedel. Als de curator nakoming verlangt, kun je zekerheid van de curator verlangen voordat je aan het werk gaat of goederen levert.