Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Complexe producten als specialiteit

Indrukwekkend, zo is het machinepark van Machinefabriek Buitendijk te kwalificeren. En dat is niet voor niks: onlangs heeft het bedrijf drie grote investeringen gedaan en daarmee hun efficiëntie, flexibiliteit en mogelijkheden vergroot in een markt die onder druk staat.

"De markt focust op snelle levering, grote capaciteit en hoge kwaliteit", vertelt Paul Buitendijk, die samen met zijn broer Richard Buitendijk directeur is van de fabriek die machineonderdelen maakt voor klanten door het hele land. "Met de onlangs aangeschafte machines kunnen we hier nog beter op inspelen en bovendien nieuwe markten aanboren", zo lichten de broers de in crisistijd niet voor de hand liggende grote investering toe. Het bedrijf produceert machineonderdelen voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie, defensie, scheepvaart en weg- en waterbouw. Richard: "Wij onderscheiden ons door onze specialisatie in complexe producten. We puzzelen graag met onze klanten mee, totdat het resultaat precies zo is als het hoort te zijn. Dat onze 25 medewerkers de gemoedelijke sfeer in dit bedrijf erg waarderen, waardoor de collegialiteit hoog is, zie je terug in onze kwaliteit. We doen het echt met elkaar."
Het was vader Johan Buitendijk die eind jaren zestig in de Horn zijn eigen bedrijf begon. Aanvankelijk in gereedschappen en reparaties van vrachtwagens, maar al snel ontwikkelde Buitendijk zich tot een machinefabriek van formaat en ontstond er aan de Horn een klein Buitendijkimperium. In 1987 verhuisde het bedrijf naar het huidige pand aan de Pampuslaan. Paul: "We werden te groot voor de idyllische Horn. Vanaf dat moment zijn Richard en ik echt de zaak ingegaan. Het toeval wil dat onze broer Edwin verderop in de straat zit met zijn bandenbedrijf ASW. Zowel privé - we wonen nog steeds allemaal naast elkaar in de Horn - als zakelijk kunnen we elkaar blijkbaar niet loslaten. Onze vader is al 10 jaar met pensioen, maar nog dagelijks in de fabriek te vinden. We zouden niet anders willen."

Machinefabriek Buitendijk over Pronk Juweel
Paul en Richard Buitendijk: "Onze vader kent de broertjes Pronk als het ware nog van de schoolbanken. Dus toen Pronk Juweel met kerstpakketten van start ging, was het niet meer dan logisch om met hen in zee te gaan. Elk jaar gaan we met plezier naar de showroom om een mooi pakket samen te stellen en dankzij de goede adviezen is het elke keer weer een succes. Net als de kistjes met de met zorg uitgezochte wijnen voor onze vaste relaties. Onze klanten roemen ons erom, dus met de kwaliteit zit het wel goed."