Levenstestament en AWBZ

Het onderwerp zal voorlopig niet van de agenda afgaan: zorgen over de zorgbijdrage. Vele gesprekken hebben we al gevoerd, in de meeste gevallen wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, maar aandacht ervoor is van harte aan te bevelen. Vele oplossingen, althans mogelijkheden, worden aangedragen. Eventueel aanpassen van het testament, oprichten van een BV (met dank aan de plaatselijke accountant in het oranje) en natuurlijk ook de schenking.

Er zijn intussen zoveel schenkingsvarianten dat het begint te duizelen. Bij elke vorm van schenking is het oppassen geblazen dat je niet tegen de lamp van schenkbelasting oploopt. Vandaar zoveel aandacht natuurlijk voor de hoge, van schenkbelasting vrijgestelde schenkingen. Let op, vrijwel alle nieuwe (niet dus de 'oude gewone') vrijgestelde schenkingen moeten in het kader van de eigen woning(schuld) plaatsvinden. Wat kwalificeert als eigen woningschuld is sinds dit jaar ook weer wezenlijk anders dan de jaren daarvoor, dus wees op je hoede.

Omdat zorgbijdrage is gerelateerd aan je box 3-vermogen, is het dus zaak om dit vermogen goed tegen het licht te houden. Zoals aangegeven is het doen van een schenking een vrij eenvoudige manier om je box 3-vermogen te laten leeglopen. Maar let op, kleed je niet uit voordat je naar bed gaat.

Als ouder ligt het voor de hand om bij schenking in eerste instantie aan de kinderen te denken. Maar wat nu als de ouder het zelf niet meer kan? Als het vermogen van de ouder onder bewind is gesteld via de rechter, dan moet de rechter toestemming geven voor een schenking. Deze toestemming wordt doorgaans slechts verkregen als er sprake was van een 'schenkingstraditie'. Dus als de ouder al eerder gelijke schenkingen heeft gedaan.

Indien de ouder het zelf niet meer kan, dan is er mogelijk in een eerder stadium door betreffende ouder een levenstestament opgesteld. In dat levenstestament geeft de ouder doorgaans een volmacht om alles namens de ouder te kunnen doen. Daaronder zou dus ook het doen van schenkingen kunnen vallen. Maar pas op: indien de gevolmachtigde ook het kind is dat de schenking krijgt, dan heeft dat kind twee petten op en kan de schenking niet geschieden ténzij dat nadrukkelijk is toegestaan. In de volmacht moet dus nadrukkelijk zijn opgenomen dat de gevolmachtigde ook als wederpartij van zichzelf mag optreden.

Indien er al bestaande volmachten door ouders zijn afgegeven, laat deze volmachten dan nog even goed op dit punt controleren. Waar nodig zou, indien de ouder dat nog kan, de volmacht opnieuw opgesteld moeten worden.