Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Duurzaam is gewoon
onderdeel economie'

De IVW-award werd uitgereikt tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie va de IVW in de City of Wesopa. De jury, bestaande uit IVW-voorzitter Wim Zagt, wethouder Christian Zierleyn en notaris Niels van de Griend, had geen makkelijke keuze dit jaar. Want naast Solarclarity waren er nog twee bedrijven die zonder meer in aanmerking voor de steeds prestigieuzere award kwamen. Maar de jury kon niet om Solarclarity heen, zeker niet toen het bedrijf eind vorig jaar de Gazellen Award van het Financieele Dagblad kreeg voor de grootste omzetgroei in Noord-Holland voor middelgrote bedrijven. "Dat betekent dus dat Solarclarity de grootste omzetstijging realiseerde van alle middelgrote bedrijven in heel de provincie. In de laatste drie jaar is de omzet verzevenvoudigd. Toen ik dat intypte in Word, gaf de spellingchecker aan dat hij het woord niet kende. Kun je nagaan hoe zelden zoiets voorkomt", zei wethouder Zierleyn in zijn speech.

In zijn dankwoord deelde Peter DeSmet de eer met het hele team en vertelde dat hij apetrots was. "Dat is ook zo. We zijn nu vijf jaar bezig, hebben keihard gewerkt. Als je dan deze waardering krijgt van je mede-ondernemers, dan kan het haast niet mooier", aldus DeSmet.

Zonnestroom
Solarclarity is importeur en groothandel van zonnepanelen en alles wat daar bijhoort. Het gaat om hoogwaardige producten die door installateurs en bouwbedrijven worden geleverd aan particulieren. "Van kleine tot hele grote en geavanceerde systemen", legt DeSmet uit. "We leveren ze niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Bovendien zijn we nu net bezig in het Caribisch gebied. Ja, daar schijnt de zon zeker lekker..."

Zonder subsidies
Kenmerkend voor Solarclarity is dat het bedrijf wegblijft van de subsidies en het alternatieve circuit. Dat is vanuit de overtuiging dat zonnesystemen een goed economisch product zijn waar je een uitstekend businessmodel op kunt bouwen. Of zoals in de introductie tijdens de IVW-bijeenkomst werd gezegd: wel duurzaam, maar zonder de wollen sokken.

DeSmet: "We leven in een tijdperk waarin duurzaamheid gewoon onderdeel is van de economie, een zeer legitiem onderdeel. Er werd vaak gezegd dat duurzaamheid niet efficiënt is en daarom alleen met subsidies rendabel wordt. Wij bewijzen dagelijks dat het niet zo is. Wij verkopen zo veel mogelijk zónder subsidie, we zoeken de landen uit waar die subsidies niet zijn, want ze zitten eigenlijk alleen maar in de weg. Een subsidie creëert een markt die eigenlijk geen bestaansrecht heeft. Je kunt er leuk op meeliften zolang het duurt, maar het duurt nooit lang."

Wereldwijd
Het gelijk van Solarclarity staat aan de Flevolaan. Niet een, niet twee, maar drie panden zijn daar op dit moment nodig om het bedrijf te kunnen huisvesten. Er werken 22 mensen en de omzet is in de laatste drie jaar dus verzevenvoudigd. "We hebben voor de zonnestroomsystemen gekozen omdat het volgens ons een laagdrempelige manier is om met duurzame energie aan de slag te gaan. Dat heb ik geweten: het blijkt zo makkelijk dat we enorm groeien. Of we nog eens verzevenvoudigen weet ik niet. Hoewel, theoretisch zou het kunnen. De wereldwijde markt van zonne-energie kan zeker nog eens zo'n ontwikkeling doormaken als in de afgelopen vijf jaar. Als wij in die pole position blijven, kunnen we daar opnieuw van profiteren. Ik hoop het wel, maar het wordt wel een steeds grotere uitdaging."

Peter DeSmet, Irmelin Waalkens en alle anderen van SolarClarity zorgen er intussen voor dat op vele, vele duizenden huizen in Europa 'Weesper' zonnepalen liggen. Ongetwijfeld ook in Weesp. "De enige plek waarvan ik het weet is de Theetuin van Niek Roozen. En verder, tja, ze kunnen overal liggen. Wij leveren aan installateurs en die leveren aan eindgebruikers van Denemarken tot Italië tot Curaçao. Ik weet dus niet waar al onze panelen terecht zijn gekomen. Misschien wel eens leuk om uit te zoeken", aldus DeSmet.

IVW 50 jaar
IVW-voorzitter Wim Zagt, één van de juryleden, complimenteert Solarclarity van alle kanten. "Het is een bijzonder bedrijf. Ze zorgen voor banen, wat een van onze speerpunten is. Daarnaast zijn ze innovatief, duurzaam en groeien ze als kool. Ze zijn ook graag in Weesp. Aanvankelijk twijfelden we nog voor de toekenning van de IVW-award, omdat ik had gehoord dat ze zodanig uit hun jasje groeiden dat ze Weesp wilden verlaten. Maar dat is niet zo, ze willen graag blijven. Kortom, een topbedrijf."

Zagt kwam in zijn nieuwjaarstoespraak terug op zijn speech van vorig jaar toen hij het belang van werkgelegenheid benadrukte. In dat licht was er sprake van een teleurstellend jaar omdat de kans op vestiging van twee grote werkgevers, Action en PostNL, als verkeken moet worden beschouwd. Zagt deed niettemin een oproep aan de politiek om het bedrijfsleven en vooral behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in de verkiezingsprogramma's te zetten en er na de gemeenteraadsverkiezingen van maart ook naar te handelen. "Werkgelegenheid blijft ons speerpunt. Mensen die een baan hebben, verdienen geld. Dat is goed voor de persoon zelf, maar ook voor de winkels en daarmee voor de hele stad."

Over 2014 is Zagt positief. En dat is meer dan alleen maar een gevoel. "Je ziet nu veel optimisme in de media, zoals er een paar jaar terug juist veel negatieve geluiden in de media waren. Maar ik ben accountant, dus ik kan een beetje in de keuken kijken bij veel bedrijven in Weesp en de regio. En dan zie ik dat veel bedrijven weer groeien en de ellende achter zich laten. Het beeld is werkelijk heel positief."

In oktober van dit jaar bestaat de IVW precies 50 jaar. De succesvolle ondernemersvereniging van Weesp, Muiden en omstreken laat dat niet zomaar voorbij gaan. Hoe de IVW het feestje gaat vieren houdt Zagt tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst nog even voor zich.

Burgemeester
Terug naar de Onderneming van het Jaar. De mensen van Solarclarity worden van alle kanten gefeliciteerd. Uiteraard ook door burgemeester Bart Horseling en zijn echtgenote Marieke. "Het is een geweldig bedrijf", zegt de burgemeester. "Toen wij vorig jaar een Chinese delegatie in Weesp ontvingen, hebben we Peter gevraagd zijn bedrijf te presenteren. Want hij werkt veel met China. Ik vind het erg slim dat Solarclarity weg is gebleven van subsidieland. Subsidies zijn de waan van de dag, als er bijvoorbeeld een ander kabinet komt, kun je als bedrijf weer opnieuw beginnen. Dus zoals Solarclarity het aanpakt is geweldig. Als je dan je omzet verzevenvoudigt, doe je het verdomd goed."

De familie Horseling weet uit ervaring hoe interessant een zonnepaneel kan zijn: ze heeft er al vijftien jaar een op het dak liggen. "Gekoppeld aan een zonneboiler. Ja joh, we zijn er al jaren mee bezig." Nu is het zo dat de familie Horseling vorig jaar is verhuisd naar een woning zonder zonnestroominstallatie. "Bij ons nieuwe huis is de situatie zodanig dat een zonnepaneel nogal detoneert. Daar moeten we nog iets op zien te vinden. Want het bevalt ons heel goed, een zonnepaneel levert je op", zegt de burgemeester. Peter DeSmet hoort die opmerking en reageert alert. "Wij kunnen vast een oplossing bedenken die niet detoneert. Dat moet lukken!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding