Afbeelding
Foto: Brian Elings

Klantencontact is een spel

Omdat uitwisseling van informatie, introductie van een nieuwe dienst of product of je als organisatie presenteren zoveel sprankelender en effectiever kan dan een eenzijdige PowerPointpresentatie, ontwikkelden vormgever Erik Speckmann en tekstschrijver Bas Holzhaus het bedrijfsspel 'Verkenner'.

'Verkenner' is een bordspel waarbij een bedrijf of een organisatie spelenderwijs deelnemers laat kennismaken met en denken over hun bedrijf, het speelveld, hun product of wat dan ook. In vijf deelgebieden worden deelnemers uitgedaagd om vragen te beantwoorden. Door het competitieve karakter blijven de spelers alert en betrokken, waardoor informatie beter beklijft. "Het spel is breed in te zetten", stellen de makers Erik Speckmann van communicatiebureau Imagio en tekstschrijver Bas Holzhaus. "'Verkenner' is een niet opdringerige manier om prospects en relaties te interesseren voor wat je doet." Elk spel is custom made, afhankelijk van het bedrijf en het doel dat een organisatie met het spel wil bereiken. Zo is elk spel uniek. Het wordt geproduceerd door DSS Weesp. "Bij levering van het spel adviseren we de organisatie hoe ze Verkenner het best kunnen inzetten. Als het gewenst is helpen wij met de formulering van de vragen en het bepalen van de categorieën, maar met uitleg kunnen bedrijven ook zelf aan de slag. Zonodig kunnen wij ook een spelleider leveren."

Tijdens de Weesper B2B-dagen presenteerde het duo vol vuur hun nieuwe product. Speckmann kwam op het idee tijdens een zoveelste presentatie die hij meemaakte waarbij een organisatie een monoloog hield over haar diensten. "Ik sukkelde in slaap en dat kan toch niet de bedoeling zijn als je mensen wilt betrekken bij je onderneming", lacht de communicatieman. Holzhaus, de samenwerkingspartner van Imagio in veel projecten, zette de gedachten van Speckmann om in een pakkend concept. Holzhaus: "De kracht van Verkenner is dat de deelnemer zich bewust wordt van hiaten in zijn kennis over een onderwerp en de aanbieder zicht krijgt op wat hij nog kan verbeteren in zijn informatievoorziening."

Op 20 februari wordt Verkenner formeel geïntroduceerd in Weesp als onderdeel van een thema-avond die De Bibliotheek Weesp organiseert voor zzp'ers. Holzhaus: "Met De Bibliotheek hebben we informatieve vragen ontwikkeld voor deze groep en deze in vijf deelgebieden gerubriceerd. Bijvoorbeeld: Wat kan de gemeente voor een zzp'er betekenen? Hoe zorg je voor effectieve acquisitie? Wat biedt De Bibliotheek een zzp'er? Dankzij Verkenner gaan deelnemers goed geïnformeerd naar huis."