Afbeelding
Foto: Brian Elings

Weesper ondernemers zeggen: 'We zijn uit het dal, maar blijven alert'

Weesper ondernemers zijn optimistisch over de toekomst. Er wordt dit jaar tenminste stabilisering van de omzet verwacht, maar in veel gevallen een groei.

Dat blijkt uit een korte enquête onder de standhouders van de Weesper B2B-dagen. Een veelgehoorde opmerking is: we zijn uit het dal, maar we moeten alert blijven voor het na-ijleffect. 75% zegt meer vertrouwen in de economische toekomst van zijn of haar bedrijf te hebben dan twee jaar geleden. 70% verwacht komend jaar een groei van de omzet. Het vertrouwen in de economie wordt uitgedrukt in het gemiddelde rapportcijfer 7,5. Het vertrouwen in de eigen onderneming krijgt het gemiddelde rapportcijfer 8.

Nog meer rapportcijfers. Bedrijvenvereniging IVW wordt hoog gewaardeerd door de deelnemers van de B2B-dagen. Er rolt een dikke 8 uit de bus. De organisatie wordt aan alle kanten geroemd. Andere positieve geluiden: 'de IVW maakt het verschil' en 'de belangrijke verbindende factor tussen de bedrijven'. Ook de gemeente scoort een ruime voldoende: een 6,5. Een veelgehoorde opmerking is dat ondernemers blij zijn met de aanstelling van een bedrijfscontactfunctionaris in de persoon van Glenn Janssen. Maar ook vaak gehoord: 'de gemeente (de gemeenteraad in dit geval - red) heeft de zaken rond Action en PostNL verkeerd afgehandeld'. Caffè Zarazzo toonde zich opvallend positief over rol van de gemeente Weesp bij de zoektocht naar een grotere huisvesting. Ondanks dat het niet gelukt is en Zarazzo al enige tijd geleden naar Hoevelaken is verhuisd, is het bedrijf erg te spreken over de actieve rol van de gemeente.

Bedrijventerreinen
De ondernemers geven de bedrijventerreinen Noord en Van Houten rapportcijfer 6,5 en de Nijverheidslaan 6-. Waar bij Noord en Van Houten de cijfers niet verder uiteenliepen tussen de 5 en de 7.5, was de beoordeling van de Nijverheidslaan extremer: van een 3 naar een 7. Op bedrijventerrein Noord zijn wegen en panden opgeknapt en andere verbeteringen aangebracht, onder meer door het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Maar heeft de ondernemer dat ook in de gaten? Het antwoord daarop is weliswaar ja (80%), maar het grootste deel vindt dat dat slechts 'een beetje zichtbaar' is. De gereserveerde reactie wordt verklaard door het gevoel dat het de ondernemers niet snel genoeg gaat. Daarnaast wordt leegstand vaak genoemd als negatieve factor. Hoewel de leegstand in Weesp juist afneemt, zijn het kennelijk de in het oog springende panden die lang leegstaan die het imago bepalen. Gelukkig vindt niemand de situatie op Noord verslechterd.