Wat als de kinderen er ineens helemaal alleen voor staan?

Voor veel gezinnen staat januari in het teken van de goede voornemens. Wat doorgaans al lang de gedachten bezighoudt, is een voogdijregeling voor de minderjarige kinderen. Het is nog winter, maar de lente en zomer komt eraan en daarmee ook eventueel de vakanties. Hoe heerlijk ook om aan vakanties te denken, soms hangt er een zwart wolkje om de gedachten heen. Als de ouders door een verkeersongeluk overlijden, staan hun kinderen er ineens helemaal alleen voor. Als de kinderen nog geen 18 jaar zijn, kan daarvoor iets worden geregeld in een testament: het voogdijtestament. Kan het ook op een andere manier? Nee, althans niet als je zeker wilt weten dat jouw wensen in dat geval worden nagekomen.

Met een voogdijtestament wijst een ouder een voogd aan die voor de kinderen zorgt als de ouders zijn overleden. Deze voogd beheert in eerste instantie het vermogen van de kinderen en neemt doorgaans ook de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen op zich. Een voogd die in een testament wordt aangewezen is overigens niet verplicht voor de kinderen te zorgen. Misschien is de voogd zelf ook al overleden of door ziekte niet in staat voor de kinderen te zorgen. Voor die situatie kan een back-upvoogd worden aangewezen. Voor de back-up kan ook weer een back-up worden benoemd enzovoort.

De voogd regelt zoals aangegeven eigenlijk in eerste instantie de financiƫle zaken van de kinderen en beheert voor hen de erfenis van de overleden ouders totdat het kind 18 jaar is. Hij dient er voor zorg te dragen dat de kinderen worden verzorgd en opgevoed. Doorgaans vragen ouders in het testament aan de voogd om deze verzorging en opvoeding ook op zich te nemen, maar er kunnen dus verschillende personen worden aangewezen.

Vanaf zijn meerderjarigheid krijgt het kind de erfenis in handen. Er zijn ouders die dat te jong vinden; zij kunnen dan hun testament uitbreiden met bewind. Er wordt dan niet alleen een voogd, maar ook een bewindvoerder aangewezen. De bewindvoerder neemt tot de leeftijd die een ouder in het testament kiest de erfenis onder zijn hoede en zorgt ervoor dat het geld uit de erfenis op verantwoorde wijze wordt besteed.