Afbeelding
Foto: Brian Elings

Optimisme heerst

Leuke reacties, positieve signalen, goede contacten, plezierige mensen en hier en daar zelfs al wat nieuwe business. Kortom: het waren twee fantastische dagen. De drukbezochte Weesper B2B-dagen op 22 en 23 januari waren zeer geslaagd. Belangrijkste conclusie: het Weesper bedrijfsleven is optimistisch over 2014.

De B2B-dagen vormden een tweedaagse netwerkbeurs voor ondernemers uit Weesp en omgeving. Ruim veertig bedrijven, van groot tot klein, presenteerden zich, vele andere ondernemers kwamen als bezoekers. De beurs vond plaats in de bedrijfshal van Weesper schilders- en glasbedrijf Pover. Verf en glas waren tijdelijk elders ondergebracht en in de spuitcabine was nu een bar. "We hebben alles goed voorbereid, ons bedrijf hoeft tijdens deze dagen niet stil te liggen", legt Edwin Ferwerda van Pover uit. Het gaat goed met het bedrijf zegt hij. "Hoewel ook wij de crisis voelen. Maar we zien de particulieren weer wat terugkomen. Voor ons is dat een graadmeter. Een goed teken. We zien de toekomst positief in."

Enquête
Pover is niet de enige die er zo over denkt. Veel meer Weesper ondernemers lieten zich tijdens de B2B-dagen positief uit over de toekomst. Wat we veel hoorden was: het dieptepunt van de crisis lijkt achter de rug, maar men blijft alert op het na-ijleffect. Uit een korte enquête die we deden onder de standhouders komt naar voren dat 75% zegt meer vertrouwen in de economische toekomst van zijn of haar bedrijf te hebben dan twee jaar geleden. 70% verwacht komend jaar een groei van de omzet. Het vertrouwen in de economie wordt uitgedrukt in rapportcijfer 7,5. Het vertrouwen in de eigen onderneming krijgt een 8.

Business
Waar de Weesper B2B-dagen uiteindelijk voor bedoeld zijn, is natuurlijk het creëren van meer business met elkaar. Of de beurs daarin zal slagen, is altijd lastig aan te geven. Maar de standhouders zijn er optimistisch over. Allereerst omdat ze anders geen stand hadden genomen op de beurs, maar het positieve gevoel werd ook nog eens versterkt door de contacten en ervaringen op de beursvloer. Op de vraag of ze het komende jaar meer business van deze B2B-dagen verwachten, antwoordde bijna 60% van de standhouders volmondig ja. De overige 40% houdt een slag om de arm en houdt het op misschien. Een enkele ondernemer antwoordde met nee.

Op de beurs werden meteen enkele opdrachten binnengesleept, zo blijkt uit de rondgang. Deze concrete successen zijn natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, en vaak ook niet reëel om te verwachten, zo kregen we van de meeste ondernemers te horen. Het opdoen van interessante contacten wordt door bijna iedereen als 'winst' opgegeven. Bij ongeveer 70% van de aanwezige ondernemers ging het op deze B2B-dagen voornamelijk om het verwerven of vergroten van de naamsbekendheid. De anderen waren naar de beurs gekomen om een specifiek product onder de aandacht te brengen. Zoals European VIP Beveiliging van Dick Kuizenga. "Mensen kennen mij van de persoonsbeveiliging, maar weten misschien niet dat ik beveiligingssystemen lever, zowel bij bedrijven als thuis." Op zijn stand was de nieuwste apparatuur te zien, tegenwoordig vaak draadloos, gekoppeld aan internet en te bedienen en af te lezen via bijvoorbeeld de mobiele telefoon.

Auto's
De aanwezige autodealers hadden de mooiste binnenkomer. Letterlijk. Bij de entree stonden vijf glanzende bolides.
Autobedrijf Ford Splinter toonde de nieuwe Ford Transit Connect, uitgeroepen tot International Van of the Year 2014. Auto Lancker had de Mitsubishi PHEV meegenomen, dé fiscale topper van dit moment. Een ander model dat het erg goed

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding