Afbeelding
Foto: André Verheul

APK voor bedrijven loont

Optimistisch gestemd is notaris Niels van de Griend van het Weesper notariskantoor over het economische klimaat in Nederland. Met name de huizenmarkt is weer in opmars met als gevolg dat notarissen zich weer meer over koopcontracten en aanverwante papieren mogen buigen.

2013 sloot af met een opwaartse trend in de huizenverkoop in Weesp. En net als voor makelaars betekent dat ook voor notarissen meer werk aan de winkel. "Er zijn duidelijk meer activiteiten merkbaar op dit gebied", vertelt Niels van de Griend van Van Elten-Van de Griend Netwerk Notarissen. Hij is er druk mee. Net als met de hiermee samenhangende stimuleringsmaatregel 'Eigenwoningschenking' van de overheid, waarmee mensen een ander 100.000 euro vrij van belasting mogen schenken ten behoeve van de aankoop van een woning. Deze maatregel loopt tot 1 januari 2015. Van de Griend: "De maatregel is bedoeld om de huizenmarkt in beweging te zetten. Het valt ons op dat er enorm veel animo voor is. Bijzonder is dat dit jaar het schenkingsrecht los is gekoppeld van ouders en kinderen, zolang de gift maar aangewend wordt voor een woning. Veel ouderen hebben er oren naar. Mijn collega Martine Boersen, gespecialiseerd in familierecht, wordt overstelpt met vragen over dit onderwerp; zij brengt met plezier de mogelijkheden in kaart."
Ook voor ondernemers is het van belang om met regelmaat hun notariële akten te checken aan de dagelijkse realiteit, stelt Van de Griend. Regeltjes zijn steeds aan verandering onderhevig en ook de eigen situatie van de ondernemer en onderneming is geen statisch gegeven. "Zie het als een apk-keuring", zegt Van de Griend. "De wet verandert steeds, net als je eigen situatie. Voldoen de afspraken die jaren geleden zijn gemaakt nog steeds? Je kunt dit vrijblijvend laten nakijken. Wij zijn een laagdrempelig fullservice kantoor waar je binnen kunt lopen voor advies zonder dat meteen de teller gaat lopen." In een tijd waar notarisdiensten als worst bij de HEMA over de toonbank lijken te gaan, maakt de Weesper notaris zich geen enkele zorgen: "Fenomenen als de HEMA-notaris voelen niet als een bedreiging. Wij onderscheiden ons op service en kwaliteit van de dienstverlening, niet op prijs."

Van Elten-Van de Griend over De Kleine Prins
Van de Griend: "Met plezier kopen wij onze kantoorartikelen bij De Kleine Prins, net als voorheen bij kantoorvakhandel De Ark. Voordeel is dat de lijnen kort zijn en dat het een winkel is waar je zo langs kunt gaan als je wat nodig hebt. Hoe gemakkelijk kan het zijn? Maar bovenal is het een Weesper ondernemer en Weesper ondernemers steunen elkaar. Vanzelfsprekend."