Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

'Eureka, ik heb het gevonden'

Van een boek is zoveel meer te vermelden dan alleen de titel en de auteur. En zeker als het gaat om, jaren na het verschijnen, een uitgave terug te vinden in het woud aan boekenwinkels - fysiek en online - is Boek.nl van onschatbare waarde, stelt Frans Cladder, het brein achter een enorme boekendatabase.

Wie schreef er ook alweer over de geschiedenis van de Vecht of gedetailleerder, wat is er over de bodem van de Vecht geschreven? Of over de waterkwaliteit? Welk boek gaat over de steeds veranderende ligging van de Vecht? Hoe vind je die boeken terug als het trefwoord niet in de titel staat en je de auteur niet kent? Bibliograaf Frans Cladder, bedenker en beheerder van Boek.nl, wist al ver voor het internettijdperk het antwoord op deze behoefte en creëerde met zijn Stichting Boek.nl een onafhankelijke boekendatabank.
Als uitgever van boeken met focus op de Vechtstreek onder de naam 'Heureka', stortte Cladder zich al vroeg op het dienstverlenende aspect in de boekenwereld. Vier jaar na de start streek de uitgeverij in 1980 neer aan de Hoogstraat in Weesp. Cladder: "In die tijd ontdekten we dat er meer behoefte is aan informatie aan boeken die er al zijn, dan aan nieuwe boeken. Boeken dreigden opnieuw gemaakt te worden, omdat ze niet altijd vindbaar waren." Dus ging Heureka met het Centraal Boekhuis in Culemborg een samenwerking aan om ook de relatief commercieel minder interessante, maar nog wel leverbare boeken vindbaar te maken. Ruim 80.000 titels werden geïndexeerd. Eerst in catalogi en kaartenbakken, later op microfiches en in 1984 startte de internetboekhandelaar avant la lettre met de service 'Belboek'. "Hierbij konden mensen rechtstreeks inbellen in het boekdatasysteem van Belboek en zien of een titel nog leverbaar was. Eind jaren 80 gingen we over op videotekst op Minitel, een vooruitstrevende zet, die de latere overstap naar internet, begin jaren 90, redelijk eenvoudig maakte", herinnert Cladder zich met plezier. "Belboek was daarmee de eerste internetboekhandel, we liepen echt voorop in deze ontwikkelingen en wat mij betreft zijn we nog lang niet uitontwikkeld." Vanaf 2003 kreeg Belboek de naam Boek.nl.

Boek.nl over Den-Haan.Net
Frans Cladder: "In Boek.nl werken we al vanaf de eerste jaren samen met onze vaste programmeur Roelof Ossenwaarde. Jeroen den Haan is de perfecte partner voor ons: hij is een kei in het vertalen van abstracte constructies naar begrijpelijke taal op de website. Hij snapt de essentie van onze missie: informatie over boeken vindbaar maken."