Afbeelding
Foto: Brian Elings

Beter presenteren

Vaak weet iemand wel wat hij wil overbrengen, maar is hij zich wel bewust van het effect van zijn lichaamstaal, stemgebruik en houding? De manier waarop je iets presenteert maakt namelijk het wezenlijke verschil in het bereiken van je doel om een boodschap over te brengen en te laten beklijven. Dat stellen Jeanette van Riggelen en Nora Schenk van Logopediepraktijk Weesp.

Wie de moeite neemt om een presentatie te houden, zou zich behalve met de inhoud ook, en beter nog vooral, bezig moeten houden met het presenteren zelf, is de overtuiging van logopedisten Jeanette van Riggelen en Nora Schenk. Want al is een verhaal nog zo informatief: als de presentatie niet boeit, gaat de inhoud verloren. Daarom biedt Logopediepraktijk Weesp met ingang van 2014 bedrijven en ondernemers presentatietrainingen aan. Dat kunnen individuele trainingen zijn, maar ook incompany voor het hele team.

Wat kan er misgaan bij een presentatie?
"Een boodschap kan niet overkomen door een matige performance. Bij een goede presentatie heb je een krachtige houding, een aangenaam spreektempo, durf je pauzes te laten vallen en maak je optimaal gebruik van je stem. Dit is ook van belang in vergaderingen en aan de telefoon: bij alle situaties waar het belangrijk is dat de boodschap duidelijk overkomt."

Hoe gaan jullie te werk?
"We houden mensen een spiegel voor en trainen ze op wat ze nodig hebben. Want ook een opvallend accent kan afleiden van de boodschap, net als slissen of een verkeerd stemgebruik. We observeren de hulpvrager in zijn of haar eigen omgeving. Soms geven we feedback met hulp van audio- en video-opnamen, want vaak hebben mensen niet door hoe ze overkomen. Jezelf terugzien en terughoren is een enorme eyeopener. Met tips, adviezen en training geven we mensen controle over hun houding en stem, zodat ze beide effectief kunnen inzetten bij het vertellen van hun verhaal. Een prettig bij-effect is dat goed presenteren een enorme boost in je zelfvertrouwen geeft. "

Is dit niet eerder voer voor presentatiecoaches dan voor logopedisten?
"Wij combineren logopedische kennis met presentatietechniek, waarin we specifiek geschoold zijn. Logopedisten hebben extra kennis over ademhaling, stemgebruik en mondmotoriek en zijn gewend hulpvraaggericht te werken: wat heb jij nodig om beter te kunnen presenteren of gehoord te worden. De combinatie van deze drie kwaliteiten werkt echt en heeft al bij menig bedrijf geleid tot meetbare successen."