Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Gemeente,
doe er iets aan!'

Als wij ondernemers in Weesp interviewen voor dit blad, komt vaak gevraagd en ongevraagd de relatie met de gemeente ter sprake. Lang niet alles is negatief, maar er wordt wat af gemopperd. Ondernemers staan snel met een opmerking klaar in de trant van: de gemeente moet eens meer dit, de gemeente moet eens wat meer dat. Waar komt dat vandaan?

Weten we wel wat de gemeente doet?
Laten we eens wat feiten op een rijtje zetten. De gemeente stelde een structuurvisie op voor de revitalisering van de bedrijventerreinen, lokt investeerders op de Provada, steekt miljoenen in het opknappen van wegen op bedrijventerreinen, speelt een actieve rol binnen de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen, stelde een bedrijfscontactfunctionaris aan, nam het beheer van de door ondernemers verwaarloosde Keurstraat over, boort stimuleringsregelingen aan, voert structureel overleg met bedrijvenvereniging IVW, plant bomen voor een fraaie uitstraling en toont structureel belangstelling via bedrijfsbezoeken.

De gemeente Weesp is dus erg actief richting het bedrijfsleven, waarbij de IVW overigens een belangrijke aanjagende rol speelt. Waarom wordt er dan toch zo vaak gemopperd op de gemeente? Er is natuurlijk ook een lijstje te maken met dingen die de gemeente niet (goed) doet. Maar het kan er ook mee te maken hebben dat de inzet van de gemeente niet bij iedereen bekend is. Kenmerkend was een onderzoek naar mkb-vriendelijkheid waarbij ondernemers eind vorig jaar was gevraagd om punten te geven als hun gemeente een aanspreekpunt heeft, regelmatig investeert, structureel overleg voert, informatie verstrekt op de website en een beleid voor starters heeft. Weesp heeft dat bijna allemaal in orde en toch beloonden de ondernemers hier hun gemeente met een zuinige 6,4. Weten de ondernemers in Weesp eigenlijk wel wat hun gemeente allemaal voor ze doet?

Moet de gemeente niet meer doen?
Nog een rapportcijfer. Tijdens de Weesper B2B-dagen vroeg onze redactie aan de aanwezige ondernemers een rapportcijfer te geven over de gemeente Weesp als partner van het bedrijfsleven. Er werden heel veel zessen gegeven en een paar zevens, daarnaast een vijf en een acht als uitschieters. Er rolde een gemiddelde van 6,5 uit. Ter vergelijking: bedrijvenvereniging IVW kreeg een 8. De opmerkingen die de ondernemers erbij plaatsten geven meer inzicht. Een greep: de gemeente maakt te veel plannen, maar doet te weinig. Er zijn wel verbeteringen, maar ze gaan niet snel genoeg. De gemeente moet eens wat doen aan de leegstand. En het meest genoemd: het afblazen van PostNL en Action zijn gemiste kansen.

Positieve punten worden ook gezien. Het aanstellen van de bedrijfscontactfunctionaris werd meerdere keren genoemd en geroemd. Een opvallende reactie kwam van een bedrijf dat inmiddels weg is uit Weesp. Het was niet gelukt om in Weesp een grotere geschikte huisvesting te vinden, maar men was ronduit complimenteus over de manier waarop door de gemeente was meegedacht en meegewerkt in de zoektocht naar iets nieuws in Weesp.

Wie is 'de gemeente' eigenlijk?
Wat het ook lastig maakt, is dat 'de gemeente'