Afbeelding

Ymere verstevigt positie in Weesp na overname De Woningbouw

Woningcorporatie De Woningbouw is sinds 1 maart gefuseerd met Ymere. Dat betekent dat vierduizend huurders in Weesp, Muiden en Muiderberg een nieuwe huurbaas hebben.

Ymere voldeed aan de eisen die De Woningbouw vooraf aan een fusiepartner had gesteld. Een belangrijke eis was dat de helft van de woningvoorraad, zo'n tweeduizend huizen, grondig wordt opgeknapt of vernieuwd. Geïnteresseerde partijen konden zich inschrijven. Ymere bleek de enige die zonder voorbehoud in de ambitie stapte. Een ander belangrijk punt was dat de lokale binding met Weesp en Muiden zou blijven. Ook op dat punt scoorde Ymere het best. Ymere is weliswaar een grote corporatie (na deze fusie meer dan 80.000 woningen), maar opereert in deelvestigingen. Ook onder de vlag van Ymere houdt Weesp een eigen vestiging, met een eigen directeur en een eigen mandaat.

De fusie is voorbereid door directeur-bestuurder Jan Turenhout (links op de foto). Op 1 maart nam hij afscheid. De nieuwe vestigingsdirecteur is Kees Kunst (rechts op de foto). Hij is verheugd met de nieuwe organisatie. In een interview met het WeesperNieuws legde hij uit waarom. "Zonder fusie had De Woningbouw amper bestaansrecht. We zouden niet veel meer kunnen doen dan de huur ophalen en het hoogstnoodzakelijke onderhoud doen."

De kleine dekselse Woningbouw had zich in de afgelopen jaren nog zeer daadkrachtig getoond met de nieuwbouw van het Gezondheidscentrum, Meidoorneiland en Papelaan en de grootscheepse renovatie van de Sinnigvelderflat, de Schildersbuurt, de Wintertuin en Broshuizen (Muiden). Maar de door het kabinet opgelegde verhuurderheffing en de verplichte bijdrage aan de Vestia-schuld maakten De Woningbouw vleugellam. Toezichthouder CFV beoordeelt de financiële positie van De Woningbouw als 'zwak' en eist maatregelen. Het roer moest om. Fusie bleek de enige toekomstbestendige optie, ook al was en is er veel argwaan en weerstand bij een aantal huurders. Volgens Kunst en Turenhout is het fusieproces zorgvuldig en transparant verlopen. "In de huidige situatie is de fusie met Ymere het beste wat onze huurders kan overkomen. Ymere kan investeren, De Woningbouw niet meer. Ook biedt Ymere meer en betere producten en diensten aan."

Ymere was al in Weesp actief met posities aan de Rijnkade en in de Bloemendalerpolder en de bouw van wooncomplex Tuin van Houten.