Wat gaat er veranderen voor de inzet van uw flexwerkers?

door Simone van Susteren (Jan Accountants)

Het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid ligt bij de Tweede Kamer. In dit voorstel zijn enkele voorstellen opgenomen om de wet te veranderen onder andere op het gebied van ontslag en de langdurige inzet van flexibele arbeid te beperken. Wat zijn nu de voorstellen op het gebied van inzet van flexibele arbeid:

Proeftijd
In tijdelijke contracten van maximaal 6 maanden mag u straks geen proeftijd opnemen. Ook niet in opvolgende contracten. In een arbeidsovereenkomst van 6 maanden is straks een proeftijd verboden.

Concurrentiebeding
U mag straks geen concurrentiebeding opnemen in een contract voor bepaalde tijd. Alleen nog bij zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen en mits deze schriftelijk zijn gemotiveerd naar de werknemer toe.

Aanzegtermijn
Heeft uw werknemer een contract voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer dan wordt u verplicht een aanzegtermijn in acht te nemen: u moet straks uiterlijk één maand voordat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch eindigt, de werknemer schriftelijk informeren of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet en onder welke arbeidsvoorwaarden. Doet u dat niet of niet tijdig, dan heeft de werknemer recht op een vergoeding gelijk aan één maandsalaris (naar rato bij niet tijdige aanzegging).

Ketenbepaling
Uw medewerker krijgt eerder een contract voor onbepaalde tijd. Volgen tijdelijke arbeidsovereenkomsten elkaar binnen 6 maanden (nu 3 maanden) op? Dan ontstaat na een periode van 2 jaar (nu 3 jaar) of bij een 4e contract een vast dienstverband (ketenbepaling). In een cao kan een andere regeling worden opgenomen.

De bedoeling is dat deze nieuwe ketenbepaling gaat gelden voor nieuwe (opvolgende) arbeidsovereenkomsten na inwerkingtreding van de nieuwe regels. De keten is dan pas doorbroken als de tussenpoos die ligt tussen de nieuwe arbeidsovereenkomst en de laatste arbeidsovereenkomst (eventueel van voor 1 juli 2014) langer is dan 6 maanden. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die u nu overeenkomt met uw werknemer kan straks dus meetellen in de nieuwe regels van de ketenregeling. Hebt u medewerkers in dienst onder de 18 jaar? En werken zij maximaal 12 uur? Dan geldt de ketenbepaling niet voor hen. Ook niet als u uw medewerker ontslaat als ze inmiddels 18 jaar zijn.

Per wanneer?
De genoemde wijzigingen zijn opgenomen in het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid. De verwachting is dat deze wijzigingen ingaan per 1 juli 2015.