Cash is king? Deel 1

door Niels van de Griend (Van Elten/Van de Griend Netwerk Notarissen)

Over het algemeen kun je wel stellen dat inderdaad over het algemeen geldt dat het hebben van cash een goede zaak is. Het kan dus ook verleidelijk zijn om dividend uit te keren uit je BV. Fiscaal dient de uitkering goed tegen het licht gehouden te worden, maar sinds het nieuwe BV-recht is ook civielrechtelijk extra aandacht vereist. In de nieuwe BV wetgeving zijn de regels voor het uitkeren van dividend veranderd. Ook voor de enig aandeelhouder/directeur is het belangrijk rekening te houden met de nieuwe regels.

In het spraakgebruik is overigens de term Flex BV gemeengoed geworden, alsof er sprake is van een nieuwe BV-vorm, naast of in plaats van de oude BV. Dat klopt niet helemaal, want het is 'gewoon' nieuw BV-recht. Als werktitel is destijds de term Flex BV aangenomen omdat in het wetsvoorstel de termen 'vereenvoudiging' en 'flexibilisering' waren opgenomen. Maar het is eigenlijk gewoon een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek.

Maar nu concreet. Er zijn wettelijke eisen aan uitkering van dividend verbonden. Winst mag namelijk pas worden uitgekeerd als drie wettelijke eisen zijn nageleefd.

Er moet een aandeelhoudersbesluit zijn tot uitkering, tenzij in de statuten een andere regeling is opgenomen. Als er wettelijke of statutaire reserves zijn, moet het resterende eigen vermogen groot genoeg zijn. Het bestuur moet de uitkering goedkeuren.

De regels voor het nemen van besluiten door aandeelhouders zijn fors gewijzigd. Als de statuten van vóór 1 oktober 2012 zijn, geldt niet meer altijd de tekst van de statuten. Als er meerdere aandeelhouders zijn of als er certificaten van aandelen zijn uitgegeven, is het vaak verstandig om de statuten aan te passen.

Elke uitkering van dividend moet door het bestuur worden goedgekeurd. Het bestuur weigert de goedkeuring slechts 'indien het weet of redelijkerwijs behoort te voorzien dat de vennootschap na de uitkering niet zal kunnen blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden'.

Als het bestuur onterecht goedkeuring verleent, kunnen de bestuurders daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het verstandig dat het bestuur goed vastlegt van welke informatie zij is uitgegaan bij de beoordeling. Het is verstandig om bij twijfel een deskundige te raadplegen.

Kortom, hoewel over het algemeen uitkering van dividend zeer aantrekkelijk is, zal een en ander met zeer veel waarborgen omgeven moeten zijn. Laat je ook heel erg goed begeleiden door je fiscaal adviseur.

Volgende keer meer hierover.