Guido van der Meer, André Wierper en Ronald Willemsen versterken het VVV-bestuur. Corrie van Sprang stuurt de VVV Serviceshop aan de Hoogstraat aan.
Guido van der Meer, André Wierper en Ronald Willemsen versterken het VVV-bestuur. Corrie van Sprang stuurt de VVV Serviceshop aan de Hoogstraat aan. Tekst André Verheul, foto's Christian Pfeiffer en Brian Elings

Toerist is nieuwe consument

Je zult in Weesp maar niet verder komen dan het station of het bedrijventerrein. Dan mis je de bootjes, de terrasjes, de monumenten, de winkels, de sluis en de grachten. Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend. Ja, de inwoners van Weesp, die hoef je niets meer te vertellen. Maar wie niet in Weesp woont, wil nog wel eens verbaasd opkijken als je zegt dat je met je bootje zo het centrum van Weesp kunt invaren. Dat je hier leuk kunt winkelen, voortreffelijk kunt eten en heerlijk een terrasje aan het water kunt pakken. Waarom is dat niet bij iedereen bekend? Eén verklaring is dat Weesp een lelijke buitenkant heeft. Dagelijks scheren tienduizenden mensen in de trein langs Weesp en zien vooral rommelige bedrijfspanden, weinig inspirerende flatjes en veel weiland. Dan heb je al snel de perceptie dat Weesp een lelijk boerenarbeidersdorp is. Wat het dus niet is.

455.000 bezoekers
Is de schoonheid van Weesp echt zo onbekend? Gelukkig niet. In de Nota Toerisme en Recreatie van de gemeente Weesp (september 2007) lezen we dat per jaar circa 455.000 mensen een bezoek aan Weesp brengen. Voor ruim 300.000 van hen betrof het een herhalingsbezoek: ze vonden het dus leuk in Weesp en kwamen nog eens terug. We lezen verder dat het water en de (historische) omgeving en de natuur de dragers van het toeristisch product zijn. Weesp heeft in totaal twee kilometer aanlegsteiger, goed voor ruim 450 boten. Daarvan is de helft beschikbaar voor toeristen. Per jaar zorgen ze voor ruim 8500 overnachtingen in Weesp. De andere overnachtingen (cijfers onbekend) komen voor rekening van één hotel (Hart van Weesp) en een opkomend aantal B&B's. Toch blijft waterrecreatie steken op de derde plaats als het gaat om bezoekersaantallen. De Weesper horeca en vooral de evenementen zijn de grootste publiekstrekkers, zo meldt de Nota Toerisme.

Nieuwe consument
Toerisme en recreatie zijn van niet te onderschatten belang voor Weesp. De inkomsten hieruit zijn hard nodig om het verlies aan winkelend publiek (veranderende consument) te compenseren. Er zijn zelfs mensen die menen dat alleen toerisme ervoor kan zorgen dat de binnenstad van Weesp levendig en leefbaar blijft, omdat het tijdperk waarin winkels dat deden op zijn einde loopt. De toerist wordt de nieuwe consument.

Op het gebied van toerisme en recreatie is er in Weesp goed en slecht nieuws. Het goede is dat de stad qua karakter, historie en ligging erg veel te bieden heeft. Het slechte nieuws is dat de toeristische potentie niet ten volle wordt benut. Dat lezen we niet alleen in de Nota Toerisme, maar ook in allerlei andere studies en aanverwante rapporten op dit gebied. Er is van alles, maar er mist iets in samenhang, marketing en onderhoud. Het naar een hoger niveau tillen blijkt nog niet makkelijk. Waar begin je? Wie heeft er belang bij? Wie durft te investeren? Wie wil er samenwerken? Een zwak punt is het imago van Weesp. Daar hadden we het al over: lang niet iedereen weet hoe mooi het hier is. B en W hebben een aanzet gegeven voor citymarketing. Het bevindt zich nog in de fase van hardop denken. Een ander zwak punt, zo stelt de Nota Toerisme, is dat de vestingwallen niet worden benut. Wat een prachtige vesting kan zijn, ligt er nu verwaarloosd bij. De ambitieuze poging om