Afbeelding

Pensioenakkoord 2015

De pensioenakkoorden vliegen ons om de oren en het houdt maar niet op. Sinds 1 januari 2014 mogen we met z'n allen al minder pensioen opbouwen en het ziet er naar uit dat de fiscale kaders per 1 januari 2015 nog verder worden beperkt.

Nadat het wetsvoorstel eerder door Eerste Kamer is afgeschoten, lijken partijen dan toch overeenstemming te bereiken. In het aangepaste wetsvoorstel wordt de jaarlijkse opbouwruimte beperkt tot ten hoogste 1,875% voor regelingen gebaseerd op middelloon. Ook voor eindloonregelingen en beschikbare premieregelingen geldt een vergelijkbare vermindering. Naast deze versobering wordt de pensioenopbouw gemaximeerd tot een inkomen van € 100.000.

Welk effect dit gaat hebben op de pensioenpremies is nog niet duidelijk. Wel zijn er afspraken gemaakt over een aantal waarborgen om ervoor te zorgen dat een lagere pensioenopbouw leidt tot een daling van de pensioenpremie. Deze waarborgen moeten er ook voor zorgen dat de belangen van alle generaties worden gewaarborgd.

Deze aanpassingen hebben tot gevolg dat ook alle werknemers of hun vertegenwoordigers weer terug naar de onderhandelingstafel mogen. Pensioen is namelijk een arbeidsvoorwaarde en die mag niet zomaar eenzijdig door een werkgever worden gewijzigd. Ook niet als dit het gevolg is van gewijzigde fiscale wetgeving.

Bij het wijzigen van een pensioenregeling dienen de nodige formaliteiten in acht te worden genomen. Zo moet in geval van een verzekerde regeling instemming van de Ondernemingsraad of de werknemers worden verkregen. Daarnaast dienen werknemers binnen drie maanden na een wijziging van de pensioenregeling door de pensioenuitvoerder geïnformeerd te worden. Het is dus zaak dat partijen snel met elkaar om de tafel gaan om tot een oplossing te komen.

Door de toegenomen levensverwachting en historisch lage rente dienen werkgever en werknemer er echter ook rekening mee te houden dat de premies van de pensioenregelingen kunnen toenemen. Het is dus belangrijk om hier op tijd rekening mee te houden. Bij verzekerde regelingen kan gedacht worden aan een maximale pensioenbijdrage van de werkgever. Leg in de arbeidsvoorwaarden van de werknemers vast welk budget door de werkgever beschikbaar wordt gesteld voor de pensioenregeling. Spreek daarnaast af wat de gevolgen zullen zijn indien deze bijdrage niet toereikend is om de pensioenregeling te financieren.