Vader Adri en zoon Joris de Bruijn veroveren met Pubble de Nederlandse uitgeverswereld.
Vader Adri en zoon Joris de Bruijn veroveren met Pubble de Nederlandse uitgeverswereld. Foto: Christian Pfeiffer

Pubble verovert
Nederlandse
uitgeverswereld

Teksten, foto's, opmaak, advertenties. Bij het maken van een krant, of een blad zoals B2B, komen veel processen samen. Om dat snel en goed te laten verlopen, bedacht uitgever Enter Media een eigen contentmanagementsysteem. Dat systeem heet Pubble. Het zit zo goed in elkaar, dat andere steeds meer uitgeverijen in Nederland en zelfs België er op overstappen.

Voor wie niet bekend is met hoe er op een redactie en/of uitgeverij wordt gewerkt, even een korte uitleg. We nemen dit artikel als voorbeeld. De redacteur maakt een tekst, de fotograaf levert een foto, de opmaker voegt dat samen in een fraaie vormgeving en de pagina is klaar.

Dat klinkt als een workflowtje van niks, maar bij de productie van een heel blad komt natuurlijk veel meer kijken: meerdere artikelen en foto's, planning, correcties, indeling, verschillende layouts, advertenties, administratie, facturering, noem maar op. Bovendien wordt er vaak tegelijk aan meerdere uitgaven door elkaar heen gewerkt. En dat allemaal onder de druk van rap naderende deadlines. Om deze complexe workflow efficiënt te laten verlopen, zijn contentmanagementsystemen uitgevonden. Elke krant en elk blad in Nederland werkt met zo'n systeem.

Enter Media, de uitgever van onder andere B2B, het WeesperNieuws en nog vijf lokale kranten, maakte zelf zo'n contentmanagementsysteem. De reden: de bestaande systemen waren te star en/of te kostbaar. Het leidde tot het aanmerkelijk flexibelere en goedkopere Pubble, wat staat voor Publish Like Enter. Al snel bleek dat werken met Pubble een aanzienlijke kostenbesparing opleverde. En daar zitten veel uitgevers vandaag de dag om te springen. De stap om met Pubble de uitgeversmarkt op te gaan, was toen snel gezet.

Het geheim
Hoe krijgt Pubble dat voor elkaar? "Het geheim zit 'm in de basis", zegt Joris de Bruijn. Hij is de ontwerper en ontwikkelaar van Pubble en zoon van Enter-directeur Adri de Bruijn. "Pubble is vanuit de dagelijkse praktijk ontstaan met als doel om processen binnen onze uitgeverij op alle niveaus te vereenvoudigen. Van het een kwam het ander. Nu blijkt dat door Pubble het rendement van verkoopactiviteiten aanmerkelijk stijgt. Ook levert werken met Pubble tijdwinst op doordat wachttijden en inefficiënte handelingen wegvallen doordat alle processenin Pubble geïntegreerd worden." De mensen die er dagelijks mee werken (de medewerkers van Enter Media in Weesp dus) zorgden ervoor dat het systeem werd fijngeslepen tot een flexibele contentmanager waarmee het prettig werken is. En passant werd de workflow geoptimaliseerd. Een veelgehoorde opmerking op de werkvloer was meteen de inspiratie voor de slogan: 'Pubble maakt uitgeven eenvoudig'.

Pubble is nu een alleskunner. Voor elk proces en elke afdeling binnen een uitgeverij kan er een module worden aangekoppeld: van redactie tot facturering. Ook dat is een unique selling point. "In plaats van dat een uitgever met allemaal losse modules moet werken, verenigt Pubble alle bedrijfsprocessen in één systeem. In een oogopslag ziet je hoever de redactie is met hun artikelen, hoeveel advertenties er verkocht zijn en of de administratie is afgehandeld. Zo zie je ook of het bedrag onder de eindstreep positief is en of en waar er moet worden bijgestuurd. Waardevolle managementinformatie is direct beschikbaar."

Een ander belangrijk pluspunt is dat Pubble ontworpen is voor crossmedia: het koppelt moeiteloos de papieren krant aan websites aan sociale media en terug. Neem maar eens een kijkje op www.texelsecourant.nl, ook gemaakt door Pubble. Wie bekend is met WeesperNieuws.nl ziet direct de overeenkomsten.

Pijnacker
Omdat het systeem vanuit de cloud werkt zijn bestanden overal en altijd toegankelijk. Handig voor een journalist die vanaf een andere locatie aan zijn artikel wil werken, voor de fotograaf die zijn foto's wil invoeren en die daarna nooit meer zoek kunnen raken en voor de advertentieverkoper die vanaf zijn tablet een klant de mogelijkheden wil laten zien. Directeur Adri de Bruijn zag direct de meerwaarde van Pubble voor andere uitgeverijen en bracht het systeem in 2012 op de markt. De eenvoud en doeltreffendheid en daardoor lagere kosten, trok tot nu toe al meer dan twintig uitgeverijen over de streep. Eén daarvan is Telstar Uitgeverij in Pijnacker, waar Pubble in de loop van dit jaar gaat worden gebruikt voor tien titels van deze uitgeverij. Directeur Erhard Soeterbeek: "Pubble is voor ons een verrijking omdat wij niet meer afhankelijk zijn van losse modules voor zaken als redactie en advertenties, maar vanuit één centraal systeem kunnen werken. De vereenvoudiging die dit met zich meebrengt, levert behalve tijdwinst ook een financiële besparing op."

Ontwikkeling
De ontwikkeling van Pubble gaat in razend tempo voort. Waar gaat dit naartoe? Vader en zoon De Bruijn zien nog allerlei mogelijkheden. "Door de vele contacten die we inmiddels met uitgevers en ook met drukkerijen in Nederland hebben, komen steeds weer nieuwe dingen naar voren. Zoals recent modules voor abonnementen en bezorging. Ook zijn we ver met een koppeling aan een Mediacentrum voor 'het nieuwe werken'. Kortom: Pubble staat nog maar aan het begin."