Afbeelding

Durf wordt gewaardeerd

De wedstrijd is uitgeschreven door de Stichting Elspeet Conferenties, dé vakorganisatie voor mensen die werkzaam zijn in het boekenvak. De verkiezing wordt sinds 2005 gehouden. Er zijn 24 kandidaten genomineerd. Het gaat om boekverkopers uit het hele land. De prijs, een beeldje, wordt uitgereikt tijdens de Elspeet Conferentie 2014 op vrijdag 13 juni in De Melkweg in Amsterdam. Maar het is de enorme uitstraling voor je boekenhandel waarin de echte prijs schuilt.

"Ik vind het heel bijzonder. Het is dé prijs die je in ons vak kunt winnen", zegt Scheffer. Boekhandels en vertegenwoordigers dragen bij de Elspeet Conferenties kandidaten voor deze prijs voor. Zelf heeft Scheffer ook een collega genomineerd, maar die is niet opgenomen bij de laatste 24. Zijzelf dus wel. Vorig jaar opende Scheffer een tweede winkel aan de Slijkstraat, een kantoorboekhandel. Daar dankt ze de nominatie aan, denkt ze zelf. "Ik heb daar heel veel positieve reacties op ontvangen van collega's, vertegenwoordigers en anderen in het boekenvak. Het werd gezien als krachtig, sterk en gedurfd. Ik zit nu 27 jaar in dit vak en het is geweldig dat dat nu op deze manier gewaardeerd wordt." Maakt Scheffer kans op de prijs? "Eerst moet ik maar eens stemmen 'ronselen'. Want uit deze stemronde op internet blijft een top 5 over. De vakjury kiest daar de winnaar uit. Het zijn altijd grote namen die deze prijs winnen, dus ik vind het al heel wat dat ik er tussen sta. Het is een enorme eer." In De Kleine Prins wordt enthousiast gereageerd op de nominatie van Scheffer. Klanten die ervan horen, beloven meteen te gaan stemmen. Stemmen kan via www.elspeetconferenties.nl/stemmen/

Humerto Tan
Intussen blijft Nathalie Scheffer aan de weg timmeren. Vorige maand organiseerde ze een bijeenkomst met tv-presentator Humberto Tan, schrijver van het boek 'Rondom Tan: Vrouwen'. In plaats van een gewone signeersessie bedacht Scheffer een andere invulling. Ze liet Tan interviewen door Rob Geul, de oude hoofdmeester van zowel Humberto Tan als Nathalie Scheffer. In het bijzijn van zo'n 35 aanwezigen beantwoordde Tan openhartig alle vragen die de oud-schoolmeester hem stelde. Zo kwam het publiek meer te weten over Tans jeugd.