Afbeelding

Wijziging Ziektewet vereist
actie van werkgevers

De wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsgeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) is begin 2013 in werking getreden. Met ingang van 1 januari 2014 worden werkgevers financieel verantwoordelijk voor onder andere werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (flexwerkers) die ziek uit dienst gaan of die binnen vier weken nadat zij uit dienst zijn gegaan ziek zijn geworden en nog geen ander werk hebben of nog geen WW-uitkering hebben ontvangen.

Vóór 1 januari 2014 betaalden werkgevers een sectorpremie, ongeacht het aantal (ex-)werknemers die van een ziektewetuitkering (ZW) gebruik maakten. Thans wordt de premie van grote en middelgrote werkgevers afhankelijk van de instroom in de ZW. Deze werkgevers gaan een gedifferentieerde premie betalen voor de ZW van ex-werknemers.

Wat kun je als werkgever doen om deze schadepost te voorkomen of te beperken?

- Je kunt een zieke (ex-)werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd re-integreren om hem zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Hierbij is het aan te raden om post-contractuele bedingen (bepalingen die ook na het einde van de arbeidsovereenkomst doorwerken) in de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd op te nemen. Je moet dan denken aan bepalingen die de ex-werknemer verplichten om, indien hij binnen vier weken na het einde van het dienstverband ziek wordt, zich ziek te melden bij de ex-werkgever en bepalingen die de ex-werknemer verplichten om zich ook na uitdiensttreding te houden aan de regels die tijdens ziekte van belang zijn voor controle en re-integratie. Op die manier kun je als werkgever grip houden op jouw zieke ex-werknemers. Hiermee heb je invloed op hun herstel, waarmee tevens een bijdrage wordt geleverd aan de verlaging van de te betalen premies voor de ZW-uitkering. Immers, hoe sneller de ex-werknemer weer hersteld is, hoe lager de (gedifferentieerde) premie wordt.

- Het is mogelijk om een zieke werknemer met een tijdelijk contract nog even in dienst te houden totdat deze weer beter is.

- Het is aan te raden om werknemers waarvan het contract niet wordt verlengd te stimuleren zo snel mogelijk een WW-uitkering aan te vragen. Dit is mogelijk vanaf 4 weken voor het einde van het dienstverband.