Afbeelding
Foto: Brian Elings

'We moeten blijven ondernemen'

"Nu is het helemaal af", zegt Weesper ondernemer Cees van Vliet van achter zijn nieuwe bureau aan de Rijnkade. Op het terrein bij de brug De Uitkomst zijn in de afgelopen zeven jaar drie panden geheel gerenoveerd. We kunnen het rustig de 'Poort van Weesp' noemen.

De metamorfose begon met het opknappen van het meest prominente gebouw. Een oude loods van de voormalige gasfabriek werd verbouwd tot een modern kantoorgebouw met een klassieke, industriële uitstraling. Het is het onderkomen geworden van bouwbedrijf Van Wijnen Weesp, het regiokantoor van Van Wijnen Midden. Daarna is een tweede pand, meer naar achteren gelegen, volgens dezelfde uitgangspunten van boven tot onder opgeknapt. Hier is nu Beheer & Onderhoud van Van Wijnen gevestigd. De verbouwing van de loods aan de kanaalzijde is vorige maand voltooid. Nou ja verbouwing, voor het oog is het een compleet nieuw gebouw. Ook weer in de bouwstijl die hier past.

De grote ruimte op de begane grond van dit nieuwste gebouw is betrokken door architectenbureau Stork & Albrecht. Janton Stork is de architect van al het fraais op dit terrein.Via een indrukwekkende trap in de open en lichte hal bereik je de kantoren van CTJ van Vliet, de maatschappij waarin Van Vliet zijn ondernemingen beheert. De inrichting is modern, robuust, stijlvol, duurzaam en toch bescheiden. Heel knap gedaan.
In de werkkamers staan prominente werkbladen gemaakt van enorme eikenhouten balken die bijeen en overeind worden gehouden door een stalen constructie. Ontwerp Nicole van Vliet, gemaakt door CJ Meubels & Styling en de buurman Renzo Metz van HSW.

Terugblik
We nemen plaats aan een van deze tafels als Cees van Vliet nog even terugblikt op de afgelopen periode. Hij legt nog eens uit hoe zijn bouwbedrijf stapsgewijs onderdeel werd van het grote Van Wijnen. "Niet iedereen vond destijds dat we dat moesten doen, maar ik wilde continuïteit voor ons bedrijf. Het bouwbedrijf hing te veel aan mijn persoon. Van Wijnen is een uitstekende partij, zowel wat de landelijke naam en uitstraling als de financiële positie betreft. Het bracht ook andere voordelen, zoals krachtenbundeling op het gebied van arbo, milieu en certificeringen."

Sinds 2008 is bouwbedrijf Van Vliet volledig onderdeel van Van Wijnen Midden, dat het hoofdkantoor en de afdeling Beheer & Onderhoud aan de Rijnkade vestigde. Daarmee kwam er een landelijk bouwbedrijf met de nodige extra werkgelegenheid binnen Weesp. Inmiddels zijn er ongeveer 100 medewerkers.

Naast het bouwbedrijf heeft Van Vliet uiteenlopende andere ondernemingen, activiteiten, functies en deelnemingen. "Ik ben altijd redelijk divers geweest. Sinds 2008 ben ik operationeel steeds meer uit het bouwbedrijf en dus uit Van Wijnen getreden. Op dit moment doe ik commerciële werkzaamheden voor Van Wijnen, hoewel ik dat woord niet helemaal goed vind. Op mijn kaartje staat directeur, maar ik zit niet meer in de directie. Ik ben meer een ambassadeur. Ik probeer mijn netwerk te koppelen aan dat van Van Wijnen op plaatsen met potentie. Dat doe ik vooral in de Metropoolregio Amsterdam. Flevoland is ook voor mij een belangrijk onderdeel van de Metropoolregio. Van Wijnen heeft daar altijd veel gedaan, maar dat is minder geworden. Ik vond dat Van Wijnen dat wel weer eens kon aanhalen, zonder te beseffen dat Van Wijnen holdingdirecteur Cees van Bemmel dan natuurlijk zou zeggen: doe jij dat dan maar. Ik mag er nu al zo'n twee jaar actief zijn en ik geloof erg in de potentie van Almere in de Metropoolregio."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding