Afbeelding
Foto: Aram Goudsmit

939 studenten-woningen in kantorenkolos

Het enorme kantorencomplex op het bedrijventerrein Bergwijkpark in Diemen stond voor kort helemaal leeg en zou ook nooit meer vol komen. Tijd voor een herbestemming. Van Wijnen Midden uit Weesp bouwde de kantoorkolos om tot studentencampus naar Amerikaans voorbeeld.

De kantoren zijn omgebouwd tot studentenkamers, bijna duizend in totaal. Verder zijn er voorzieningen gemaakt die een student nodig heeft: restaurant, wijnbar, sportschool, wasserette, fietsenmaker, kapper, apotheek en zelfs een politiepost. Hogeschool Inholland is er vlakbij gevestigd.

Mede door een zeer actieve medewerking van de gemeente Diemen is het project ongewoon snel gerealiseerd. "We zijn gestart in februari 2013. Fase 1 bestond uit ruim vijfhonderd woningen. Er is een topprestatie door onze bouwers neergezet! Deze zijn opgeleverd voor de start van het nieuwe schooljaar in augustus 2013. Fase 2 wordt nu opgeleverd. Daarmee zullen alle 939 woningen op 1 juni aanstaande in gebruik zijn genomen", zegt Marcel Mulder, directeur projectontwikkeling bij Van Wijnen Midden op de website van Ondernemend Bouwen, de vereniging van bouw- en infrabedrijven.

Het complex bestaat uit vijf gebouwen met in totaal 50.000 m2 vloeroppervlak. In deze gebouwen zijn in totaal 939 studentenkamers gerealiseerd. Een studentenkamer op de campus is volgens Mulder niet duur. "Voor 28 m2 zelfstandig wonen met een separate douche/toilet en een eigen keuken en tal van voorzieningen dichtbij betaalt de student rond de 500 euro huur per maand; voor Amsterdamse begrippen is dit beslist niet de bovenkant van de markt." De campus beschikt naast de studentenwoningen over 4.280 m2 commerciƫle ruimte. Nagenoeg alles is verhuurd.